Indicele ROBOR la trei luni este indicatorul de referință după care se calculează dobânzile la creditele în lei. Cele mai afectate sunt creditele ipotecare luate prin programul ”Prima Casă”.
Indicele ROBOR reprezintă media dobânzilor la care băncile se împrumută între ele.
Acesta a crescut puternic începând cu luna septembrie a anului trecut.
Experții se așteaptă că dobânzile să crească în continuare și asta pentru că inflația a atins 4,72% recent. Investitorii se așteaptă astfel ca BNR să crească dobânda-cheie pentru a contracara inflația.
Cine e de vină pentru scumpiri
Inflația este produsă parțial de către Guvern, care a introdus în septembrie 2017 acciza suplimentară la carburanți, în vreme ce ANRE a aprobat scumpirea energiei și gazelor. De asemenea, la finele anului trecut a avut loc ”criza ouălor”, când ouăle și alte alimente s-au scumpit puternic.
Consiliul Concurenței a descoperit recent indicii despre un posibil cartel în această privință.
În fine, și prețul petrolului la nivel mondial a crescut, țițeiul ajungând la 70 de dolari pe baril.
Guvernul a avut de curând mai multe contre cu BNR pe tema inflației și a dobânzilor, iar Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat în Parlament pe această temă.
Dacă BNR nu majorează dobânda-cheie, atunci statul, firmele și persoanele fizice se vor împrumuta la dobânzi mai mici. Însă veniturile persoanelor vor fi erodate de inflație.
Dacă BNR majorează dobânzile, atunci statul se va împrumuta mai scump, iar cei cu credite în lei vor plăti rate mai mari. Însă veniturile nu își vor mai pierde din valoare.