Pandemia globală de COVID-19 ar fi putut începe încă din luna octombrie a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Institutului pentru genetică al University College London și citat de SCMP.com.

Patogenul ar fi făcut saltul de la animal la om cândva în intervalul 6 octombrie – 11 decembrie 2019, au stabilit oamenii de știință, potrivit studiului care va fi publicat în jurnalul științific Infection, Genetics and Evolution.

Concluziile sunt bazate pe analiza a peste 7.000 de eșantioane genetice colectate din întreaga lume încă din ianuarie. Analiza mutațiilor virusului le-a permis cercetătorilor să identifice un punct de plecare a epidemiei.

Autorii studiului au mai observat că virusul a suferit şi suferă mutaţii, un lucru normal, şi că o mare parte din diversitatea genetică globală a virusului care provoacă COVID-19 a fost găsită în toate țările puternic lovite de epidemnie.

Asta sugerează că SARS-CoV-2 s-a transmis pe scară largă în întreaga lume de la începutul epidemiei.

Beijingul a notificat comunitatea internațională cu privire la apariția virusului la sfârșitul lunii decembrie, dar unele rapoarte din presă, care citau surse guvernamentale chineze, au sugerat că un caz ar fi fost confirmat în China de la mijlocul lunii noiembrie.

Semne că virusul a ajuns mai devreme decât se credea și în Europa au apărut deja din Franța.

Medicii francezi au anunțat că virusul a fost descoperit la un pacient internat pe 27 decembrie cu pneumonie, căruia i s-a făcut o evaluare retrospectivă a testelor PCR și a fost descoperit pozitiv.

”Toți am fost la Wuhan și ne-am îmbolnăvit”

Studiul vine în paralel cu apariția mai multor speculații ale sportivilor francezi și italieni, care au declarat că s-au îmbolnăvit de o gripă neobișnuit de puternică în Wuhan, unde au participat în perioada 18-27 octombrie octombrie la Jocurile Mondiale Militare.

Campioana mondială la pentatlon modern Elodie Clouvel (31 ani) a declarat într-un interviu acordat recent că a contractat fără îndoială noul coronavirus cu ocazia acestor Jocuri, organizate în oraşul din China care s-a dovedit apoi a fi epicentrul pandemiei mondiale.

Clouvel susţine că şi alţi sportivi s-au reîntors bolnavi din China. Ea afirmă totodată că s-a aflat „recent” în contact cu un medic militar care nu a exclus o contaminare cu Covid-19.

Dar armata franceză a negat rapid această variantă, notează Agerpres.

„Nu au existat, în cadrul delegaţiei franceze la Jocurile Militare Mondiale, cazuri declarate de gripă la Serviciul de sănătate al armatei sau spitalizări în timpul şi la revenirea de la JMM, care ar fi putut semăna, ulterior, cu cazurile de Covid-19”, a reacţionat Armata franceză, care nu precizează dacă tânăra sportivă a fost sau nu în contact cu medici militari pentru a fi testată sau dacă simptomele sale de la vreme respectivă au fost comparate cu cele ale noului coronavirus.

O mărturie similară a venit ulterior și de la spadasinul italian Matteo Tagliariol.

Potrivit Gazzetta Dello Sport, acesta a declarat că și el, și colegii săi din delegație, inclusiv Valerio Aspromonte, s-au îmbolnăvit, iar unii dintre ei chiar au stat foarte mult în pat.

Tagliariol a mai spus că cele mai mari probleme le-a avut când a ajuns acasă, unde a dezvoltat febră puternică și dificultăți de respirație. Ulterior, a mai spus acesta, și fiul său s-a îmbolnăvit.

Declarația lui Tagliarol a fost parțial contrazisă de Valerio Aspromonte, care susține că a stat în pat, dar doar pentru că era obosit și că nu a fost bolnav în Wuhan.

Nu este prima referire la Jocurile Militare de la Wuhan. În martie, înalți oficiali chinezi au sugerat că virusul Covid-19 ar fi ajuns la Wuhan prin participanții americani la respectivele jocuri, o declarație care a stârnit reacții dure din partea SUA.

Acuzațiile fără dovezi lansate de China, asupra cărora nu a mai revenit, veneau în contextul în care Beijingul era aspru criticat pentru felul în care a controlat epidemia și a comunicat informațiile necesare către comunitatea internațională.

 
 

Urmărește-ne pe Google News