De la 1 martie, tentatia de a sta acasa pe banii statului va fi mica, intrucat fiecare somer, indiferent de salariul pe care l-a avut, va primi doar 1.312.000 lei. Aceasta reprezinta 75% din salariul minim, care de la 1 martie va fi de 1.750.000 lei.
Ajutorul de somaj va fi acordat doar daca beneficiarii au o vechime de cel putin 12 luni si va fi platit diferentiat: 6 luni pentru cei cu vechime de pana la 5 ani, 9 luni pentru vechime intre 5 si 10 ani, 12 luni pentru cei cu stagiul de cotizare mai mare de 10 ani, a anuntat ieri Marian Sarbu (foto), ministrul muncii si solidaritatii sociale. Plata inceteaza daca somerul refuza un loc de munca la o distanta de cel mult 50 km de domiciliu; in cazul admiterii intr-o forma de invatamant; dupa 90 de zile de la data obtinerii unei autorizatii pentru o activitate independenta; la data incadrarii in munca pentru o perioada mai mare de 12 luni.
Daca se angajeaza mai devreme, somerii vor primi un „bonus” de 30% din indemnizatia de somaj pana la expirarea duratei de acordare a ajutorului; daca se angajeaza intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50 km beneficiaza de o prima egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara; daca isi schimba domiciliul pentru a lucra in alt oras va primi o prima de instalare echivalenta cu 7 salarii minime. Angajatorii care vor angaja absolventi, someri cu varsta de peste 45 ani sau intretinatori unici de familie vor primi de la buget timp de 12 luni o suma egala cu salariul minim, pentru fiecare somer.