- În scurt timp, Spitalul Județean Suceava a reușit să treacă de de la un spital de tip categoria V, ”competență scăzută”, la unul de tip II, ”competență ridicată”, nivelul maxim acordat unui spital din România.
În România, spitalele sunt ”licențiate” de o instituție care se numește Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.
În Raportul pe anul trecut al ANMCS apare doar punctajul final al fiecărui spital, nu și punctajul oferit pe fiecare criteriu pe care unitatea medicală trebuie să-l îndeplinească.
Punctajul obținut de Spitalul Județean din Suceava în 2019 a fost de 98 de puncte și îl depășește cu mult pe cel al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ” Dr. Carol Davila”- care a primit și el acreditare de tip II cu recomandări, dar cu un punctaj total de 81,98.
Istoria unui succes
În anul 2009, condițiile din Spitalul Județean Suceava lasă de dorit: pacienții stau înghesuiți în saloane și există probleme uriaşe legate de aprovizionarea cu medicamente, nu se găsesc adrenalină, spirt, sau leucoplast.
În anul 2012, ANMCS începe primul ciclu de acreditare a spitalelor din țară.
Acreditarea se făcea doar în baza verificării hârtiilor- Suceava: 98 de puncte.
”Primul ciclu de acreditare a fost un ciclu de învățare. Toate spitalele au fost acreditate cu un punctaj mare pentru că verificarea se făcea pe documente, nu pe ce se făcea practic”, a explicat Vasile Cepoi, președintele ANMCS, pentru Libertatea.
În 2012, Spitalul de Urgență din Suceava primește acreditarea cu 98 de puncte.
2017: ANMCS nu mai verifică doar hârtii
Acreditarea unui spital este valabilă 5 ani, astfel că în 2017 ANMCS începe din nou controalele la spitalele din țară, însă cu noi reguli mult mai stricte.
De această dată se verifică: managementul strategic al organizației, managementul operațional al informațiilor, gestionarea datelor pacientului, protocoale, circuite, protecția la infecții
”În ciclul 2, cu ediția a doua a standardelor, lucrurile sunt mult mai serioase, mai rigide. Acum, noi ne uităm daca ai hârtii, poți să le ai, dar dacă nu se dovedește că faci ce scrie pe hârtia aia, degeaba ai, proceduri și protocoale pe care nu le aplici”, explică Vasile Cepoi.
Spitalul Județean din Suceava pică testul în 2017
În 2017, Spitalul Județean din Suceava obține 86,96 de puncte și intră în categoria spitalelor de nivel V pentru că nu ia punctajul minim la unul dintre criterii.
După acest calificativ, conducerea spitalului a avut la dispoziție 6 luni să se înscrie la o nouă procedură de acreditare și un ultimatum de un an să-și rezolve problemele.
Când ”spitalul corigent” devine spitalul fruntaș al țării
În 2018, la Spitalul Județean de Urgență din Suceava vine o echipă ANMCS pentru un nou control.
Surpriză: unitatea medicală obține un punctaj total de 96,35. Autoritățile locale și conducerea spitalului anunță rezultatul cu mare fast, precum și notele primite pe fiecare criteriu:
- Managementul infecțiilor nosocomiale cu un total de 98,95 puncte;
- Managementul mediului de îngrijire cu 98,09 puncte;
- Managementul strategic al organizației cu 98,44 de puncte;
- Managementul calității serviciilor cu 96,11 puncte;
- Prevenirea și gestiunea riscurilor cu 94,34 puncte;
- Gestionarea datelor pacientului a obținut un total de 96,52 puncte;
”Ca un spital să treacă în categoria a II-a trebuie să obțină la fiecare dintre cele 28 de recomandări un procentaj de cel puțin 51%”
”La Suceava au reușit asta în doar câteva luni. Ei au avut un punctaj mare de la început, au avut problemă la un singur standard, l-au îndeplinit, noi am verificat și ei au trecut clasa”, a declarat șeful ANMCS.
Auditorii se aleg prin tragere la sorți
”Auditarea se face pe toate activitatea spitalului, dureză 3 luni. Este o perioada de analiză a documentelor, a calității, a modului de organizare a spitalului. Într-o săptămână, 7-8 oameni au verificat activitatea din spital și pe baza rezultatelor s-a făcut acel punctaj. Auditorii sunt medici, asistenți, farmaciști și economiști care urmează un curs de pregătire în domeniu. Ei intră în echipă prin tragere la sorți. Sunt independenti pentru a fi obiectivi și a nu fi influențați de factori externi.”, spune Cepoi.
Transparența în acordarea punctajelor e opacă
Pe 07.02.2019 a fost examenul final: Spitalul Suceava a obținut un punctaj total de 90,07, după cum reiese din datele făcute publice de ANMCS.
”Se postează doar punctajul final, nu pe fiecare criteriu, e confidențial prin lege, e proprietatea spitalului și nu avem voie să le dăm”, a mai spus Cepoi.
Punctajul obținut de Spitalul Județean Suceava îl depășește cu mult pe cel al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ” Dr. Carol Davila”- care a primit un punctaj total de 81,98. Mai mult, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof Dr. Matei Balș”- a primit un punctaj de 93,01. Med Life SA din București a primit un punctaj de 82,67, iar Spitalul de Urgență Doctor Ion Jianu din Argeș- a primit un punctaj de 78,6.
Media punctajelor totale obținute de cele 105 spitale din România verificate de ANMCS din anul 2019 este de 72,35%. Suceava are o notă cu 30% mai bună.
Libertatea a solicitat Autorității numele specialiștilor din echipă care au acreditat la acest nivel Spitalul din Suceava și va face toate demersurile legale și jurnalistice pentru a le face publice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro