Dacă numărul de cazuri continuă să crească în același ritm, experții estimează că sistemul de sănătate din statul insular cu 270 de milioane de locuitori va fi la un pas de colaps. În plus, specialiștii se tem că situația reală ar putea fi mult mai gravă decât o arată cifrele oficiale din cauza testărilor insuficiente. Un sondaj publicat la finalul săptămânii trecute arată că aproape jumătate din cei 10,6 milioane de locuitori din capitala Jakarta ar fi avut COVID-19.
Numărul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 69.210, cu 991 de morți raportate miercuri, 14 iulie.
Potrivit experților, Indonezia plătește acum prețul deciziei de a nu impune restricții mai dure și de a nu investi în sisteme mai eficiente prin care să fie făcute anchetele epidemiologice. Ministrul sănătății, Budi Gunadi Sadikin, declara recent pentru CNN că autoritățile nu și-au dat seama cât de rapid s-a putut răspândi virusul în ultimul val al pandemiei.
Astfel, există temerea că spitalele nu vor putea face față numărului mare de pacienți, mai ales că numărul infectărilor crește pe fondul răspândirii variantei Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă decât alte tulpini.
„În fiecare zi vedem cum această variantă Delta duce Indonezia mai aproape de marginea unei catastrofe COVID-19”, a declarat pentru CNN Jan Gelfand, șeful delegației indoneziene a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), încă din luna iunie, atunci când numărul de îmbolnăviri începuse să crească în Indonezia.
Sistemul de sănătate din Indonezia ar putea fi copleșit
Iar de atunci situația a continuat să se înrăutățească. Potrivit agenției de stat Antara News, 90.000 din cele 120.000 de paturi de spital disponibile la nivel național sunt ocupate. În plus, prețul oxigenului a început să crească încă din luna iunie, iar unitățile medicale încept să-și epuizeze resursele.
În insulele Bali și Java a fost instituită starea de urgență încă de săptămâna trecută.
Între timp, autoritățile fac eforturi ca să accelereze vaccinarea anti-COVID. Potrivit CNN, în prezent, 5,5% din populație este vaccinată cu schema completă, în timp ce rata de acoperire vaccinală din capitala Jakarta a ajuns la 18%, potrivit datelor publicate de Ministerul sănătății.
Trebuie garantat accesul echitabil și egal la vaccinuri, deoarece vedem că există încă un decalaj mare în accesul la vaccinuri în toată țara.
Președintele Indoneziei Joko Widodo:
3,5 milioane de doze din serul AstraZeneca au ajuns în Indonezia marți, ca parte a programului mondial COVAX, prin care țara insulară a beneficiat până acum de peste 14 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.
Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere în mai multe state din Asia
Indonezia este însă doar una dintre țările din Asia care fac eforturi pentru a limita răspândirea în ritm îngrijorător a cazurilor de infectare cu coronavirus. India raportează încă zeci de mii de îmbolnăviri în fiecare zi, în timp ce autoritățile din Myanmar au anunțat peste 7.000 de noi cazuri și 145 de decese, pe 14 iulie. Aici situația riscă să se agraveze și pentru că mulți pacienți cu simptome de COVID-19 aleg să rămână acasă pentru că nu au încredere în spitalele cu conducere militară din țară.
Numărul de cazuri este în creștere și în Malaezia, unde Ministerul Sănătății a raportat, miercuri, 11.618 noi infectări, cel mai grav bilanț zilnic de la debutul pandemiei.
Și Thailanda se confruntă cu o nouă izbucnire a pandemiei, în timp ce în nord-estul Asiei, autoritățile din Japonia și Coreea de Sud depun, la rândul lor, eforturi pentru a limita numărul îmbolnăvirilor. Capitala niponă Tokyo se află în stare de urgență și va rămâne așa pe tot parcursul Jocurilor Olimpice care vor începe săptămâna viitoare și vor avea loc fără spectatori. De altfel, cu 1.308 cazuri noi de infectare cu COVID raportate joi, Tokyo a înregistrat cea mai mare cifră zilnică a îmbolnăvirilor din ianuarie și până acum.