De asemenea, revizuirea legislativă va interzice insultarea președintelui sau a instituțiilor statului și exprimarea oricăror opinii contrare ideologiei statale a Indoneziei. Conviețuirea înainte de căsătorie este, de asemenea, interzisă.
Elaborat timp de mai multe decenii, noul cod penal va fi adoptat pe 15 decembrie, a declarat ministrul adjunct al justiției din Indonezia, Edward Omar Sharif Hiariej.
„Suntem mândri că avem un cod penal care este în conformitate cu valorile indoneziene”, a declarat el pentru Reuters.
Bambang Wuryanto, un parlamentar implicat în proiect, a declarat că noul cod ar putea fi adoptat încă de săptămâna viitoare.
Codul, dacă va fi adoptat, va fi aplicat atât pentru cetățenii indonezieni, cât și pentru străinii din Indonezia. În acest sens, oamenii de afaceri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la daunele pe care le-ar putea avea asupra imaginii Indoneziei ca destinație de vacanță și investiții.
Proiectul are sprijinul unor grupuri islamice dintr-o țară în care conservatorismul este în creștere, deși oponenții susțin că inversează reformele liberale adoptate după căderea în 1998 a liderului autoritar Suharto.
Un proiect anterior de modificare a codului penal urma să fie adoptat în 2019, dar a stârnit proteste la nivel național. Zeci de mii de oameni au manifestat la acea vreme împotriva unor legi, în special a celor considerate a reglementa moralitatea și libertatea de exprimare, despre care au spus că ar reduce libertățile civile.
Criticii spun că de atunci s-au făcut modificări minime la cod, deși guvernul a organizat în ultimele luni consultări publice în toată țara pentru a oferi informații despre modificări.
Printre modificările care au fost făcute apare o prevedere care ar putea permite comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viață după 10 ani de bună purtare.
Incriminarea avortului, cu excepția victimelor violului, și închisoarea pentru „magie neagră” rămân în cod.
Potrivit ultimului proiect din 24 noiembrie, care a fost văzut de Reuters, sexul în afara căsătoriei, care poate fi denunțat doar de anumite părți, cum ar fi rudele apropiate, este pedepsit cu închisoare pentru maxim un an de închisoare.
Insultarea președintelui, infracțiune care poate fi denunțată doar de către președinte, se sancționează cu o pedeapsă de maximum trei ani.
Indonezia, cea mai populată națiune cu majoritate musulmană din lume, peste 275 de milioane de locuitori, are sute de reglementări la nivel local care discriminează femeile, minoritățile religioase și comunitatea LGBT.
Revizuirea codului penal a fost discutată încă de când Indonezia și-a declarat independența față de Olanda în 1945.