Parlamentul indonezian a aprobat cu o largă majoritate un nou cod penal, care prevede că sexul în afara căsătoriei poate fi pedepsit cu până la un an de închisoare. Codul – care se va aplica atât indonezienilor, cât și străinilor – include o prevedere privind „moralitatea”, care interzice cuplurilor necăsătorite să trăiască împreună, scrie BBC News.
Adulterul va fi, de asemenea, o infracțiune pentru care oamenii pot fi închiși. În acest caz, „vinovații” pot fi raportați la poliție de către parteneri, de părinți sau de copii.
Codul penal, care va intra în vigoare peste trei ani, mai trebuie promulgat de președintele țării. Oponenții măsurilor au organizat mici mitinguri în fața parlamentului din Jakarta în această săptămână, iar o demonstrație mai mare era programată pentru marți.
Organizațiile pentru drepturile omului spun că prevederile din noul cod afectează în mod disproporționat femeile, persoanele LGBT și minoritățile etnice din țară. Activiștii spun că noul cod suprimă, de asemenea, libertatea de exprimare pe teme politice și limitează libertatea religioasă.
Noul cod penal interzice „insultarea” președintelui și exprimarea de opinii care contravin ideologiei de stat. Cu toate acestea, parlamentarii au asigurat că au adăugat amendamente pentru a proteja libertatea de exprimare și protestele organizate în „interes public”.
Human Rights Watch a declarat marți că prevederile noului cod reprezintă un „dezastru” pentru drepturile omului. Elaine Pearson, directorul pentru Asia al organizației, a declarat pentru BBC că noul cod reprezintă „un regres uriaș pentru o țară care a încercat să se prezinte ca o democrație musulmană modernă”.
Andreas Harsano, cercetător al organizației, a declarat că în Indonezia există milioane de cupluri fără certificate de căsătorie, „în special în rândul popoarelor indigene sau al musulmanilor din zonele rurale”, care s-au căsătorit în cadrul unor ceremonii religioase specifice.
„Acești oameni vor încălca, teoretic, legea, deoarece conviețuirea poate fi pedepsită cu până la șase luni de închisoare”, a declarat el pentru BBC. El a adăugat că cercetările efectuate în statele din Golf, unde există legi similare care reglementează sexul și relațiile, au arătat că femeile au fost pedepsite și vizate de astfel de legi mai mult decât bărbații.
Articolul privind sexul extraconjugal a fost criticat și de organizațiile indoneziene de afaceri, care au avertizat că prevederea va afecta turismul. Asta, deși autoritățile au asigurat că străinii care călătoresc în număr mare în insula indoneziană Bali nu vor fi vizați.
În Indonezia există mai multe religii, dar majoritatea celor 267 de milioane de locuitori sunt musulmani.
De la tranziția democratică din 1998, țara urmează un crez cunoscut sub numele de Pancasila, care nu acordă prioritate niciunei credințe, dar nu acceptă ateismul. Legislația locală din multe zone ale țării este influențată de credințele religioase.
Unele regiuni ale Indoneziei au deja legi stricte bazate pe religie, în ceea ce privește sexul.
Provincia Aceh, spre exemplu, aplică legea islamică strictă și pedepsește persoanele care participă la jocuri de noroc, consumă alcool și au relații în afara căsătoriei.
În ultimii ani, multe organizații civile islamice din Indonezia au făcut presiuni pentru a obține o și mai mare influență în elaborarea politicilor publice.
Un proiect anterior al codului penal ar fi trebuit să fie adoptat în 2019, dar decizia a declanșat proteste la nivel național, zeci de mii de persoane luând parte la demonstrații.