Anda trăieşte în Creta alături de soţul şi de fiica lor. E arhitectă licenţiată la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti şi conduce cu succes propria afacere. Nu se plânge de nimic… în afară de birurile pe care cu greu le acoperă şi care s-ar putea chiar mări. “Am trăit şi perioade excelente, dar şi unele zbuciumate. Au fost ani în care se construia foarte mult, chiar şi români îmi băteau la uşă după ce se hotărau să se mute aici. Acum şase-şapte ani, se ridicau case pe bandă rulantă. Acum nu mai e aşa, dar Creta rămâne prosperă. Doar taxele sunt prea mari, uneori de neplătit”, ne povesteşte românca.
Gavdos nu are nici un hotel
Greutăţile au început să se simtă în urmă cu doi ani, când soţul ei, pilot în armată, s-a “pricopsit” cu leafa tăiată dintrun foc, de la 3.800 de euro, la 1.400 de euro. “El ar vrea să ne mutăm în România, dar eu nu mă las urnită! E normal ca ţara să-şi plătească datoriile, dar tot aici ne e mai bine”, mai spune ea. Anda e pasionată de schi, motiv pentru care iarna petrece o vacanţă în Austria, Italia sau Franţa, iar vara merge o săptămână în “Vama Veche” a Greciei. “Sunt îndrăgostită de acest loc ce se numeşte Gavdos. E o insulă vizitată mai mult de hipioţi şi aici l-am cunoscut în urmă cu doi ani pe Tsipras (n. red. -controversatul premier al Greciei). Este locul preferat şi de el, pentru linişte şi sălbăticie. Rezervările le fac cu mai bine de jumătate de an înainte, pentru că insula nu are nici un hotel, iar locurile în cele câteva pensiuni sunt puţine”, mai adaugă ea. Gavdos este considerat cel mai sudic punct al Europei.

Acord la Bruxelles pentru salvarea Republicii Elene

Cel mai lung şi mai tensionat euro-summit s-a încheiat ieri, după 17 ore de negocieri-maraton, în care liderii zonei euro au ajuns, în sfârşit, la un acord privind un nou plan de salvare a Greciei. Aşadar, negociatorii eleni au acceptat o listă de măsuri mai stricte decât cele respinse de greci prin referendum, precum reforma pensiilor şi a legislaţiei muncii, majorarea TVA şi privatizări, în schimbul unei finanţări de 86 de miliarde de euro, pe parcursul a trei ani, cu condiţia ca premierul grec Alexis Tsipras să respecte un calendar strict de măsuri. Acordul politic trebuie să fie aprobat acum de Parlamentul elen, precum şi de alte parlamente europene. Tsipras a apărat acordul la care s-a ajuns ieri şi a dat asigurări că acesta va permite păstrarea “stabilităţii financiare”. (Andreea Ciocănel)

 
 

Urmărește-ne pe Google News