De când au descoperit ce minuni poate face o imprimantă 3D, ornitologii americani nu au pic de linişte. Au început cu o femelă de vultur american căreia i-au reparat ciocul. Au continuat cu realizarea de proteze pentru aripi, iar, acum, îi dau o şansă la o viaţă normală unei răţuşte.
Născută cu o deformare congenitală a piciorului care, nu doar că îi făcea mersul dificil, ci, în timp, prezenta pericol de infecţie, răţuşca a intrat în atenţia specialiştilor de la un centru de cercetare din Arlington, Tennessee, SUA.
Aceştia au preluat-o din laboratorul de biologie al liceului care îi servea drept casă şi au decis că se impun măsuri urgente şi radicale pentru a-i salva viaţa micuţei păsări.
Mike Garey, fondator al centrului Feathered Angels Waterfowl Sanctuary a explicat că piciorul cu probleme al micuţei păsări nu era doar dureros, ci ar fi fost, în timp, sursă de infecţie.
Astfel, răţuşca a suferit operaţia de amputare a piciorului bolnav în luna februarie, tot atunci primind şi o primă proteză, ca un ciot.
Însă Garey, inginer IT de profesie, s-a gândt la o soluţie permanentă pentru mica răţuşcă. În acest sens, el a apelat la serviciile companiei NovaCopy, specializată în imprimarea pe baza tehnologiei 3D, care a fost de acord să doneze o proteză 3D pentru înaripată.
Aşa a fost creat un „pantof” special, care imită foarte bine laba de raţă şi care a fost perfect pentru a-i aduce răţuştei bucuria mersului legănat.