„Gradul de risc nu a fost mic”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute.
Persoanele cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul, au fost de două ori mai predispuse să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau niveluri de eritritol ridicate în sânge, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Medicine.
Odată cu creșterea nivelului de eritritol din sânge, față de un nivel scăzut în sânge, „există un risc de aproximativ două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral”. „Riscul este egal cu cel reprezentat de cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul”, a spus Hazen.
Cercetări suplimentare de laborator și pe animale prezentate în lucrare au arătat că eritritolul părea să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa către inimă, declanșând un atac de cord, sau către creier, declanșând un accident vascular cerebral.
„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă”, a declarat dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și sănătate de la National Jewish Health, un spital din Denver, care nu a fost implicat în cercetare.
„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a spus Freeman. „În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din precauție ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră, pentru moment”.
Ca răspuns la studiu, Calorie Control Council, o asociație a industriei, a declarat pentru CNN că „rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică potrivit cărora îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri.
Rezultatele „nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, spune Robert Rankin, directorul executiv al consiliului.
Asociația Europeană a Producătorilor de Polioli a refuzat să comenteze, spunând că nu a analizat studiul.
La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Acesta are aproximativ 70% din dulceața zahărului și nu are calorii.
Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin pronunțat decât alți alcooli de zahăr.