La aproape o lună după ce Libertatea a semnalat primul focar de COVID-19 într-un abator din Germania unde majoritari sunt muncitori români și după ce autoritățile au fost acuzate de înțelegeri cu patronii acestor companii, în defavoarea angajaților, guvernul de la Berlin a anunțat că va face o serie de schimbări în industria cărnii.
Sectorul ar urma să fie reformat, pentru a nu mai permite abuzuri. Va fi interzisă folosirea firmelor subcontractoare – acum, muncitorii nu sunt angajații abatoarelor, cu ai unor firme subcontractoare, iar responsabilitatea pentru situația lor e pasată de la abator la subcontractor -, și fiecare încălcare a normelor din codul muncii va fi amendată cu 30.000 de euro.
Numărul mare de îmbolnăviri ne-a determinat să luăm de urgență măsuri pentru siguranța și sănătatea muncitorilor.
Ministrul muncii german, Hubertus Heil:
Aceste măsuri nu vor intra însă imediat în vigoare, ci de la 1 ianuarie 2021.
Din cei aproximativ 90.000 de muncitori de la marile companii germane care activează în industria cărnii, două treimi sunt asigurate în prezent de firme subcontractoare, conform Fair Mobility, o organizație non-guvernamentală care sprijină sezonierii est-europenii din Germania.
Este o decizie istorică. În sfârșit, abatoarele nu vor mai putea exploata muncitorii.
Christine Chemnitz, director de politici agricole la Fundația Heinrich Böll:
Companiile din industria cărnii au anunțat că vor implementa măsuri suplimentare pentru siguranța și sănătatea muncitorilor, dar au denunțat măsura interzicerii subcontractării muncitorilor ca “discriminatorie” și au respins acuzațiile cazării muncitorilor în condiții improprii.
Declarațiile muncitorilor îi contrazic, însă. Români care lucrează la abatorul Vion din Bad Bramstedt au povestit că au fost cazați într-o fostă cazarmă, 20 în cameră, în mizerie și fără posibilități de izolare.
În primul loc în care am stat erau gândaci și șobolani, al doilea era plin de mucegai și nu aveam încălzire, deși eram în luna noiembrie. Târziu ne-au adus radiator.
Muncitor român în Germania:
Conform Fair Mobility, turele muncitorilor sunt de 12-14 ore, iar cine nu acceptă, pleacă.
Suntem sclavi moderni. Nu ai voie să te îmbolnăvești, că-ți pierzi slujba.
Muncitor român în Germania:
Și Deutsche Welle a ridicat problema românilor din abatoare, acuzând autoritățile că închid ochii la “situația scandaloasă din industria germană a cărnii”, care exploatează oamenii.
Problemele din acest sector nu ieșeau, poate, la iveală, dacă nu era criza COVID. Primele îmbolnăviri au apărut la sfârșitul lunii aprilie: peste 200 de români de la un abator din Birkenfeld au fost confirmați cu noul coronavirus.
Acolo, în primele 11 zile de carantină, muncitorii, ignorați și de angajator, și de autorități, nu au fost văzuți de nici un medic.
Pe 4 mai s-a aflat că cel puțin 43 de români de la un alt abator din Germania, din orașul Bad Bramstedt, au fost confirmați cu COVID-19.
Iar pe 8 mai Libertatea afla că la abatoarele Westfleisch din Coesfeld și Oer-Erkenschwick sunt cel puțin 80 de cazuri de români infectați.
Joi, 21 mai, noi îmbolnăviri au fost raportate la abatorul din Dissen, MAE confirmând că se află și români printre cei infectați. O zi mai târziu, abatorul a fost închis.