Problemele pe care le are industria de armament din România au fost vizibile când unii investitori străini care erau interesați să producă echipamente militare în România au renunțat din cauza modului în care arată fabricile și amplasamentele oferite de Ministerul Economiei.
Liderul Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică, Constantin Bucuroiu, a pus această problemă pe lipsa de finanțare din industrie. „România suferă din cauza politicii greșite «ne apără alții»”, a declarat Constantin Bucuroiu.
Potrivit estimării sindicalistului, fabricile de stat românești care produc armament au nevoie de fonduri de circa 250-300 de milioane de dolari.
Bucuroiu mai afirmă că România se confruntă cu „lipsa finanțării programelor de cercetare-dezvoltare și producție, pierderea piețelor externe, lipsa programelor de pregătire a resursei umane, în domeniile specifice”.
Problema a fost confirmată inclusiv de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu acordat la începutul lunii pentru Europa Liberă.
„Dacă în NATO nu se folosește decât calibru 155, noi degeaba producem în țară calibru 152 (n.r. – calibru sovietic)! Să nu credem că NATO, în cazul în care România va fi atacată, ne va ajuta cu muniție de 152, pentru că nu are industria de apărare pregătită pentru a produce 152. Industria națională de apărare trebuie să se adapteze noilor condiții de securitate și noilor etape în care Armata României se află odată cu integrarea în structurile NATO”, recunoștea șeful armatei române.
Analiza integrală, în Europa Liberă.