Predicțiile pentru evoluția economiei Germaniei au fost reduse de la o creștere de 3,5% la un plus de doar 1,5%, potrivit BDI, Federația Industriilor Germane, organizație ce reunește 37 de asociații ce reprezintă 100.000 de companii și 8 milioane de angajați. Aceasta avertizează că Germania ar putea intra în recesiune, dacă Rusia sistează livrarea de gaze naturale, scrie Reuters.
Uniunea Europeană s-a bazat pe livrările de gaze din Rusia în proporție de 40% din necesarul său. Germania este de departe cel mai mare client al Gazprom, iar dependența sa este și mai însemnată – 55% din importuri, potrivit Reuters.
În 2021, Germania a importat 142 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit BAFA, oficiul de comerț extern al țării. Din această cantitate, pentru consum intern au fost folosite 100 de miliarde de metri cubi.
Oficialii europeni au încercat recent să găsească surse alternative de gaze, precum Statele Unite, Qatar sau Azerbaidjan.
Inima industrială a Europei
Germania este patria celei mai mari companii din industria chimică din lume, BASF, în vreme ce Bayer este printre cei mai mari producători de medicamente din lume.
Mai departe, Germania este unul dintre cei mai mari producători auto și țara-mamă pentru producători precum BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen și Opel.
În fine, un alt mare consumator de gaze în Germania îl constituie companiile de utilități, precum Uniper și RWE.
Rușii scad livrările
Rusia pompează în continuare gaze prin Ucraina, dar la un nivel mai redus. Concomitent, Gazprom a scăzut cu 60% volumul de gaze transmis prin conducta Nord Stream 1, care subtraversează Marea Baltică.
Uniunea Europeană a impus o țintă de umplere a depozitelor de gaze la 90% până în noiembrie.
Germania a anunțat recent repornirea centralelor pe cărbune, conform Business Insider. Alte state care au făcut anunțuri similare sunt Polonia, Austria și Italia.
Aceasta din urma a raportat la rândul său o scădere a livrărilor de gaze din Rusia.
Scăderile au venit după ce premierii Olaf Scholz și Mario Draghi au vizitat recent Ucraina, alături de președintele francez, Emmanuel Macron și cel român, Klaus Iohannis.
Oficialii europeni susțin candidatura Ucrainei la blocul comunitar.
Cel mai mare partener comercial al României
Analiștii spun că dacă economia Germaniei intră în criză, acest lucru se va vedea automat și în România, din cauza faptului că Germania este cel mai mare partener comercial al țării noastre.
„Am putea spune că dacă Germania strănută din punct de vedere economic, România va face gripă. Altfel spus, dacă principala putere economică a Europei, către care se îndreaptă cele mai multe exporturi românești, intră în recesiune, România va ajunge direct la terapie intensivă”, spune consultantul economic Adrian Negrescu.
Expert: „Nu se pune problema dacă vom ajunge în recesiune, ci când”
Negrescu atrage atenția că dincolo de efectele scăderii relațiilor comerciale (reducerea exporturilor și scumpirea importurilor din Germania), România are și alte probleme. Negrescu le numește „comorbidități economice” și spune că acestea ar putea accentua situația actuală. Este vorba de deficitul bugetar mare, firme slab capitalizate, credite scumpe, putere de cumpărare redusă.
Nu se mai pune problema dacă vom ajunge în recesiune, ci când se va întâmpla acest lucru. Inflația, efectele războiului din Ucraina și nota de plată a tipăririi de bani din pandemie ne vor afecta semnificativ. Sunt deja aproape 100.000 de firme, cu peste 500.000 de angajați, care se află în zona de risc, abia dacă mai supraviețuiesc. Estimăm că numărul lor va crește exponențial pe măsură ce inflația va crește, blocajul financiar se va accentua, iar accesul la finanțare va deveni tot mai scump.
Adrian Negrescu, consultant economic:
În concluzie, consultantul economic avertizează că România are în față o perioadă de cel puțin un an și jumătate de criză, cu falimente și disponibilizări.