”Unul dintre motivele pentru care Coreea de Sud are o rată redusă de infecție este pentru că toată lumea poartă măști și își spală mâinile cu regularitate”, spune expertul în boli infecțioase Kim Woo-joo, într-un interviu acordat canalului de Youtube Asian Boss.

”Dacă ne uităm la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acestea nu încurajează oamenii obișnuiți să poarte măști.

Totuși, în țările asiatice, datorită diferențelor culturale, autoritățile recomandă oamenilor purtatea măștii. În acest timp, în țările europene și în SUA, virusul se răspândește rapid”, observă medicul.

Kim Woo-joo a explicat că purtarea măștii de protecție a fost o lecție învățată de țările asiatice în timpul epidemiei SARS din 2003.

”În timpul epidemiei de SARS, multe din cadrele sanitare din Hong Kong, Singapore, Canada, Taiwan și China s-au infectat. Nu au înțeles inițial. Chiar și acum, unii medici din Wuhan sau din Italia se infectează.

Potrivit cercetărilor, cadrele medicale care poartă măști au un risc semnificativ mai mic de a se infecta decât cei care nu poartă”, spune medicul.

Iar Kim Woo-joo spune că măsura de siguranță este valabilă și pentru oamenii obișnuiți

În Europa sau în SUA nu vedem oameni cu măști. Mi se pare ciudat. Autoritățile sanitare americane spun că nu este nevoie ca oamenii să poarte măști și același lucru îl recomandă și organizația Mondială a Sănătății. Dar sunt în dezacord.

Expertul în boli infecțioase Kim Woo-joo:

El admite însă că scopul acestor recomandări este acela de a împiedica achiziția masivă de măști de către cetățeni.

”Cred că scopul a fost acela de a preveni achiziția în exces a măștilor, deoarece cadrele medicale au nevoie de ele mai mult. Cu alte cuvinte, pentru că nu există suficiente măști în SUA, medicii trebuie să aibă prioritate. Dar concluzia este că purtarea măștii ajută. Evident că ajută”, asigură Kim Woo-joo.

Cum se transmite virusul prin aer

Medicul explică și de ce sunt necesare măștile – pentru a bloca o eventuală transmitere prin aer a virusului.

”Când tușești sau când strănuți, produci picături de salivă și o singură picătură conține multe virusuri și poate ateriza la 1-2 metri distanță. Iar virusul poate infecta ochii, nasul sau gura”, spune medicul.

Dar infectarea se poate face și prin aerosoli, spune expertul, care oferă exemplul grupului religios din Coreea de Sud, care a alimentat cel mai mare focar de infecție din țară.

În mod obişnuit, în viaţa de zi cu zi, te infectezi prin picături, prin contact direct şi contact indirect. Acestea fiind spuse, te poţi totuşi infecta din aer în anumite condiţii. Este vorba despre transmiterea prin aerosoli.

Expertul în boli infecțioase Kim Woo-joo:

”Biserica era într-o clădire, ferestrele erau închise pentru că era iarnă, oamenii au cântat și s-au rugat timp de ore întregi. Dacă o singură persoană infectată a fost prezentă, gândiți-vă câte picături a eliminat. Toți stropim când vorbim în mod obișnuit. Dar dacă cânți și strigi, produci mai multe picături”, spune Kim Woo-joo.

”Când strigi, gravitatea nu mai trage picăturile în jos, ceea ce înseamnă că picăturile pot călători mai mult prin aer și se pot micșora la mai puțin de 5 microni, devenind aerosoli. Pentru că sunt ușori, aerosolii nu sunt afectați de gravitate și pot ajunge mai departe de 2 metri”, spune profesorul.

Experții chinezi susțin purtarea măștilor

Și China spune că autoritățile din Europa și SUIA ar trebui să recomande purtarea măștilor.

”Marea greșeală în SUA și Europa, din punctul meu de vedere, este că oamenii nu poartă măști”, a declarat Gao Fu, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din China (CDC), într-un interviu pentru revista Science, citat de SCMP.

”Virusul este transmis prin mici picături de salivă și prin contact apropiat”, a spus acesta. ”Picăturile joacă un rol foarte important – trebuie să porți o mască, pentru că atunci când vorbești, aceste picături îți vor ieși din gură”, a spus expertul chinez.

Gao a subliniat că masca de protecție va preveni răspândirea virusului de către persoanele care sunt infectate dar nu au simptome sau nu au dezvoltat încă simptomele.

Masca este o obișnuință în China, Japonia, Coreea de Sud, Singapore sau Hong Kong, printre altele, iar susținătorii acestei metode de protecție spun că răspândirea infecției a fost ținută sub control în aceste locuri inclusiv prin această metodă.

În ultima recomandare, din 22 martie, CDC China spune că oamenii nu au nevoie să poarte măști când sunt în aer liber, dar că trebuie să le poarte în birou, în spațiile comune publice închise, lifturi sau transport în comun.

 
 

Urmărește-ne pe Google News