După răsturnarea dictatorului Omar al-Bashir în 2019, Sudanul este condus de armată. Acum, Forțele de Sprijin Rapid (FSR), o grupare paramilitară condusă de generalul Mohamed Hamdan Dagalo (48 de ani). au lansat o tentativă de lovitură de stat împotriva armatei generalului Abdel Fattah al-Burhan (63 de ani). De 10 zile, revoltele sângeroase au zguduit capitala. Sute de oameni au murit.
„Nu am putut părăsi hotelul timp de câteva zile. Focuri de arme și artilerie puteau fi auzite peste tot în jurul nostru”, a declarat Schauer.
Timp de o săptămână, cuplul a rezistat fără curent electric și apă curentă.
Puciștii au intrat de mai multe ori peste ei, în hotel: „Erau copii de 13 sau 14 ani, înarmați până-n dinți, și nu știam ce se întâmplă în capul lor. Uneori voiau țigări, apoi ne-au cerut 10.000 de euro, pe care, oricum, nu-i aveam”.
Mai târziu, soldații i-au dat afară pe nemți din hotel.
„Nu exista protecție nicăieri. Am fost ajutați de localnici, la care am putut rămâne. Fără ei, nu am fi avut nicio șansă. Singura informație de la ambasada germană a fost că ar trebui să mergem pe un aeroport militar, la 45 de kilometri în afara Khartoumului”, adaugă sportivul veteran.
Cu ajutorul călăuzelor locale, cei doi nemți au ajuns cu un taxi la aeroport. Au plătit 800 de euro pe cursă.
„Duminică, am fost scoși din infern”, spune Schauer. Trei avioane de transport A400M ale Forțelor Aeriene au zburat cu peste 300 de persoane până în Iordania. „De acolo, am plecat în Germania”, mai spune bărbatul.
Luni dimineață, sportivii au aterizat la Berlin. Epuizați, dar în siguranță.
Luptele dintre armată și grupul paramilitar RSF au izbucnit pe 15 aprilie. De atunci, cel puţin 427 de persoane au fost ucise, au fost distruse spitale şi alte servicii şi iar zonele rezidenţiale au fost transformate în zone de război.
Autoritățile române au anunțat că nouă cetățeni români au fost evacuați din Sudan cu ajutorul unui zbor francez și că alți 20 au cerut sprijin ca să plece din țara africană.
Armata americană a evacuat duminică aproximativ 100 de membri ai personalului ambasadei din Khartoum cu trei elicoptere, Casa Albă precizând că un efort mai amplu de transport aerian al altor americani este puțin probabil în următoarele zile.
Mai multe națiuni, printre care Canada, Franța, Polonia, Elveția și Statele Unite, au întrerupt operațiunile ambasadelor lor până la noi ordine.
Marți, 25 aprilie, armata și forțele paramilitare din Sudan au ajuns la un acord pentru o încetare a focului de 72 de ore.
Foto: EPA