Nebunia a început anul trecut
Nebunia clasei pregătitoare a început încă de la sfârşitul anului trecut, dar de câteva zile haosul a fost amplificat de decizia ministerului de a-i repartiza pe copii la şcolile de care aparţin cu domiciliul, chiar dacă aceste instituţii de învăţământ nu sunt suficient de performante.
«Asta e legea şi ne conformăm»
“Noi am înscris-o deja la şcoală. Asta e legea şi ne conformăm pentru că nu avem încotro! Măcar e aproape de casă şi din punctul acesta de vedere e în avantajul nostru. Nu am avut nici o problemă, înscrierea a decurs foarte uşor, acum aşteptăm să vedem dacă am prins un loc”, ne-a spus Violeta Şerbănică, bunica Mariei. De anul viitor, fetiţa va merge la clasa pregătitoare.
Violeta Șerbănică e bunica Mariei, o fetiță de 5 ani, care va începe în toamnă clasa pregătitoare la școală →
Ministrul educaţiei: «Părinţii nu vor da şpagă pentru un loc la şcoală»
Viitorii elevi vor fi evaluaţi psihologic
Înainte de a-şi înscrie copiii la şcoală, părinţii pot alege ca aceştia să fie evaluaţi psiho-somatic. Asta pentru a vedea dacă micuţii sunt suficient de dezvoltaţi pentru clasa pregătitoare sau chiar pentru clasa I. “În practică este vorba de nişte testări ale gândirii, ale limbajului, ale aptitudinilor artistice şi ale comportamentului emoţional, care să-i ajute pe adulţi să facă alegerea cea mai bună pentru copiii lor. În urma testării, care durează maximum 20 de minute, nu se impune ca viitorii elevi să urmeze o anumită formă de învăţământ. Consilierii şcolari care fac aceste evaluări le vor sugera părinţilor care ar fi cea mai bună variantă pentru ca micuţii să facă performanţă”, ne-a explicat Robert Florea, director-adjunct la Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Au dat în judecată autorităţile
Procesul în care un grup de părinţi a contestat, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, legea care prevede înfiinţarea unei clase pregătitoare a fost amânat. Părinţii şi cadrele didactice sunt nemulţumiţi de înfiinţarea clasei pregătitoare, susţinând că nu există manuale speciale, personal şi nici spaţii adecvate. De asemenea, părinţii contestă actul prin care nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât în şcolile de care aparţin cu domiciliul. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Ministerului Educaţiei au cerut instanţei amânarea cauzei în vederea pregătirii apărării, arătând totodată că nu a fost îndeplinită procedura de citare.
(Dan Băcan)
Se întâmplă în şcoli – Învăţătorul a bătut-o până i-a scos un dinte
• O elevă de clasa a II-a din comuna Călineşti, Teleorman, a fost bătută de învăţător până a rămas fără un dinte, chiar în timpul orelor. Părinţii minorei au făcut o plângere la Poliţie, la Inspectoratul Şcolar şi la Prefectură. “Părintele a făcut sesizarea că pe 20 februarie, eleva a fost bătută de profesor, care a pus şi un elev să o ţină. Se pare că nu e prima oară când copilul a fost bătut de învăţător, însă e prima sesizare făcută la Inspectorat”, a declarat inspectorul general ISJ Teleorman, Constantin Amarie. Profesorul violent predă de mai bine de 30 de ani.
• Un alt scandal îl vizează pe profesorul de geografie Ion Criveanu, de la Grupul Şcolar I.C. Brătianu din Drăgăşani, Vâlcea. Acesta e acuzat de mai mulţi ani de eleve că este violent şi că le ia de păr şi le dă cu capul de bancă. “Când colegii au sărit în apărarea mea, a luat un scaun şi mi-a dat cu el pe spate“, este mărturia elevei de 16 ani, înregistrată la Poliţie, în 2011. De mai mulţi ani, Consiliul de Administraţie îl dă afară, iar Justiţia îl repune în funcţie.