Înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare exclusivă în limba maghiară, a fost votată, în februarie, de plenul Senatului, în calitate de for decizional. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Comisia pentru învăţământ din Senat a dat un raport de admitere, cu amendamente, pe acest proiect care prevede înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului “Bolyai Farkas” din Târgu Mureş.
Potrivit proiectului, liceul dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Şcoala cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.
“Se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic II Rákóczi Ferenc, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului ‘Bolyai Farkas din Târgu Mureş”, se arată în proiect.
Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş, începând cu anul şcolar 2018 – 2019, de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
În 2017, Guvernul Ungariei a anunțat că și-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), unul dintre principalele obiective de politică externă ale Bucureștiului, din cauza situației Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. Mai mult, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ungar în urma suspendării activității unității școlare.
Premierul Mihai Tudose a reacționat și a spus că nu crede că statul vecin va dori să „strice în asemenea hal” relaţiile diplomatice.