UPDATE ora 15.30 Înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic (LTRC) la Târgu Mureş este rezultatul concret al acordului de colaborare parlamentară cu partidele coaliţiei guvernamentale, a declarat miercuri preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după votul final din Senat pe acest proiect.
„Decizia de miercuri este o veste bună pentru comunitatea maghiară, un rezultat concret al acordului de colaborare parlamentară cu partidele coaliţiei guvernamentale”, a spus preşedintele UDMR.
Potrivit UDMR, până la materializarea acestui proiect mai este un singur pas, iar preşedintele ţării urmează să decidă promulgarea acestei legi, pentru ca şcoala să poată fi înfiinţată.
”UDMR a ales cea mai bună soluţie pentru rezolvarea situaţiei, deoarece această procedură nu poate fi contestată în instanţă, iar instituţia poate fi desfiinţată doar de Parlament, forul care a aprobat această lege. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, l-a informat de mai multe ori pe şeful statului în legătură cu solicitarea legitimă a comunităţii maghiare din Târgu Mureş, privind reînfiinţarea Liceului Romano-Catolic. Preşedintele Kelemen Hunor şi-a exprimat încrederea că preşedintele Klaus Iohannis va susţine această cauză, nu va retrimite proiectul de lege în Parlament şi îl va promulga cât mai curând”, a mai spuas liderul UDMR.
UPDATE ora 14.00 Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară vor ataca la CCR propunerea legislativă privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Liderul deputaţilor formaţiunii, Eugen Tomac, a calificat votul senatorilor ca fiind o sfidare la adresa întregii societăţi româneşti şi „o înţelegere politică mizerabilă între PSD şi UDMR”, care a fost astfel pusă în practică.
„Ceea ce instanţa a decis că nu este legal, Parlamentul a venit astăzi, de la sine putere, şi a încercat să anuleze prin o nouă lege – o lege care face parte dintr-o înţelegere murdară între liderii PSD şi Budapesta. Nu este deloc întâmplător faptul că după vizita de acum două zile a ministrului de externe al Ungariei astăzi PSD pur şi simplu a sfidat un lucru care este foarte grav, pentru că la Târgu Mureş nu există niciun liceu cu predare exclusivă în limba română, în schimb se înfiinţează cea de-a doua unitate de învăţământ cu predare exclusivă în limba maghiară, în condiţiile în care instituţii în care să se studieze în limba maternă a maghiarilor din România sunt suficiente. Mi se pare un lucru foarte grav pe care noi îl condamnăm cu toată fermitatea şi îl vom ataca la CCR pentru că ni se pare foarte grav”, a declarat Tomac la Parlament.
”Faptul că PSD a devenit o anexă a UDMR a făcut să nu remarce că nici măcar în privinţa personalităţii juridice nu sunt clarificare lucrurile, întrucât vor să înfiinţeze această unitate de învăţământ într-un imobil care aparţine unei organizaţii neguvernamentale, iar terenul este proprietatea statului român, deci iată o altă problemă juridică care ţine de neconstituţionalitate”, a spus și Marius Paşcan, senator PMP de Târgu Mureş.
UPDATE ora 11.30 Plenul Senatului a votat cu 71 de voturi ”pentru”, 4 abțineri și 20 de voturi împotrivă înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic. PMP a votat împotriva proiectului de lege. Motivația noastră stî în ideea dea a avera egalitate între toți cetățenii României și a nu crea avantaje pentru o anumită minoritate”, a spus în plen senatorul PMP Aurelian Bădulescu, arătând că prin votul dat, Parlamentul se implică într-o hotărâre judecătorească.
USR, prin vocea liderului Vlad Alexandrescu, a transmis că a votat în favoarea proiectului de lege, pentru că s-a pus pe primul plan interesul elevilor.
Comisia pentru învăţământ din Senat a dat un raport de admitere, cu amendamente, pe acest proiect care prevede înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului „Bolyai Farkas” din Târgu Mureş.
Potrivit proiectului, liceul dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Şcoala cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.
„Se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic II Rákóczi Ferenc, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului ‘Bolyai Farkas’ din Târgu Mureş'”, se arată în proiect.
Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş, începând cu anul şcolar 2018 – 2019, de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
În 2017, Guvernul Ungariei a anunțat că și-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), unul dintre principalele obiective de politică externă ale Bucureștiului, din cauza situației Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. Mai mult, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ungar în urma suspendării activității unității școlare.
Premierul Mihai Tudose a reacționat și a spus că nu crede că statul vecin va dori să „strice în asemenea hal” relaţiile diplomatice.
UDMR a anunțat că va reînfiinţa Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea va iniţia procedura de reînfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş.
Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat, marți, definitiv decizia de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic. Instanța a respins astfel recursurile formulate împotriva hotărârii Tribunalului Mureş, care prevedea anularea deciziei de înfiinţare a instituţiei de învăţământ.
Decizia IŞJ Mureş din 2014 viza înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic prin divizarea Liceului „Bolyai Farkas” şi Colegiului Naţional ”Unirea”. Practic, elevii de la secţiile maghiară ale celor două unităţi de învăţământ, care au dorit, s-au transferat la Liceul Teologic Romano-Catolic, instituţie de învăţământ pe care inspectoratul nu avea competenţe să o înfiinţeze.
Cei circa 300 de elevi ai Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş au învăţat, de la începutul anului şcolar, în cadrul Liceului „Bolyai Farkas”, părinţii şi profesorii fiind atunci de acord cu această soluţie a ISJ Mureş.
În luna septembrie 2017, aproximativ 2.500 de oameni au ieşit în stradă, fiind nemulţumiţi de situaţia juridică a unităţii de învăţământ.