Focarul de infecție de la căminul privat de bătrâni “Sf. Ilie” din Galați a ajuns la un bilanț dramatic: 103 persoane infectate și 10 decedați.
În acest centru lovit de coronavirus, aproximativ 20 de femei, care lucraseră până acum cu copii de până în 3 ani, au fost trecute la îngrijirea persoanelor în vârstă, sub amenințarea cu dosare penale, închisoare sau desfacerea contractelor de muncă. Le este teamă să vorbească și plâng la telefon.
“Tremur toată, nici nu știu pe ce lume sunt, mi-e frică pentru mine, pentru familie”, spune una dintre cele care nu au apucat, încă, să intre în azil. Stau cu teama că vor fi anunțate de DSP Galați că le-a venit rândul.
“Șase ore nu mergem la toaletă, nu bem nici apă”
Unele dintre femei au început deja lucrul. Iată mărturia uneia dintre ele pentru Libertatea:
Nu am avut ce face, nu puteam să riscăm să rămânem fără serviciu sau să ni se facă dosare penale. Avem echipament, combinezon, vizieră, mască, mănuși și în picioare saci menajeri, strânși cu bandă adezivă. Așa stăm cele 6 ore din tură, nu mergem nici la toaletă, nu bem nici apă. Ne e frică să atingem costumele, punem câte două-trei perechi de mănuși. Cum să nu ne fie frică?!
Infirmieră:
“Tocmai ce a fost luat un bătrân cu SMURD marți seară și a murit. Iar azi au mai fost găsiți doi pozitivi. Iar noi stăm acolo, între ei. Muncim din greu, pentru că majoritatea vârstnicilor de acolo sunt la pat, foarte bolnavi. Le dăm să mănânce, îi ajutăm să se îmbrace, schimbăm paturile, facem curățenie. Nu, nu schimbăm pamperși, asta nu facem nici dacă ne-ar da aur! Nu, de asta se ocupă infirmierele de acolo, ale azilului”, mai spune infirmiera.
Miercuri a fost doar una, la 60 de bătrâni.
Saloanele azilului, cuștile fricii
Intervine o alta: “Ești ca într-o cușcă a fricii prin saloanele alea. Abia aștepți să se termine tura, să ieși de acolo! Și te rogi să nu te fi infectat. Muncim la greu. Cum altfel, dacă suntem doar 3 infirmiere de la creșe și una sau două de-ale azilului? Mai miroase, e aproape insuportabil, fiindcă sunt oameni foarte bătrâni și bolnavi acolo”.
Când terminăm, ne dezinfectăm una pe alta cu o soluție. Stăm așa 5 minute, apoi tăiem combinezoanele cu foarfeca, să nu le atingem. Avem hainele ude pe dedesubt. Tăiem combinezoanele și ca să fim sigure că nu le mai îmbracă nimeni sau, cine știe, mai rău, să ni le dea tot alea și data viitoare. Nu e tunel de dezinfectare, cum ni s-a promis. Dar dacă la următoarea tură nu ni se dau combinezoane și echipamente de protecție noi, nu mai intrăm!
Infirmeră:
Din momentul în care au făcut prima tură, nu se mai pot întoarce acasă, la familii. Cel puțin 14 zile, cât va dura programul la azil, sunt cazate la o pensiune. Apoi vor petrece alte 14 zile în autoizolare, tot departe de cei dragi. Nici nu se mai gândesc la Sărbătoarea de Paște. Primesc doar o masă pe zi, cea de la prânz, “felul unu și felul doi. În rest, ne descurcăm cu ce ne cumpărăm sau ce ne mai aduc la ușă cei de acasă. Sper ca la sfârșit să fim și noi testate. E greu să trăiești așa, cu groaza că te poți infecta oricând. E ca un coșmar”.
“N-a promis nimeni tunel de dezinfecție”
O sursă dintre autoritățile care gestionează focarul de la “Sf. Ilie” are însă o altă variantă despre ce se petrece la centrul pentru îngrijirea bătrânilor: “Nu a promis nimeni personalului că va exista un tunel de dezinfecție. Sunt cai verzi pe pereți! Cum să se întâmple așa, când nici măcar Spitalul de Boli Infecțioase nu dispune de un asemenea circuit?”.
Dezinfecția echipamentului se face mai rudimentar, dar sigur, prin pulverizarea cu dezinfectant de nivel înalt.
Sursă Libertatea:
Sursa completează: “A fost, într-adevăr, o sincopă la un moment dat cu distribuția personalului pe ture, din cauza unei neînțelegeri, dar totul a durat doar câteva ore. E foarte complicat să gestionezi un focar de COVID-19 cu 140 de bătrâni și cu camerele pline. Cum să-i izolezi? Sunt 90 la sută persoane cu demență, nu înțeleg aceste lucruri, sunt obișnuite să se plimbe, așa că acolo e extrem de dificil de gestionat cazul”.
“Personalul reclamă că nu e testat, dar fetele nu înțeleg că nu necesită testare potrivit procedurilor actuale. Una dintre infirmiere a leșinat, pur și simplu, când a aflat că trebuie să lucreze la centru”, a mai precizat sursa citată.
Șefa DSP Galați: “Au rămas acum în centru în jur de 50 de bătrâni”
O explicație sumară vine și din partea șefei DSP Galați, Liliana Moise: “Avem și o cerere din partea administratorului centrului că nu mai e nevoie de personal medical, fiindcă s-au întors la lucru cei care au stat în izolare. În materie de protecție, am încercat să facem chiar mai mult decât presupune procedura actuală, am făcut rost de echipamente, au contribuit și spitalele. În centru au rămas acum în jur de 50 de bătrâni”.
Directoarea stabilimentului, Maria Medeleanu, încă internată în Spitalul TBC Galați cu infecție COVID-19, a refuzat să facă orice comentarii.
Foto: Viața Liberă