Sâmbătă seară, când a intrat în tura de noapte, Maria Chiuoru şi-a întrebat colegele din tura precedentă cum s-au protejat în interacţiunea cu bolnavii de COVID-19 internaţi în acest weekend la Spitalul Municipal Câmpina.
“Ne-am echipat minimal, aşa a transmis asistenta şefă”, a fost răspunsul colegelor, spune femeia, care este îngrijorată că echipamentul obişnuit de protecţie (halat, botoşi, mănuşi şi vizieră) nu este suficient.
“Nu mi-e teamă să ies în faţă, pentru că este vorba de sănătatea mea şi a familiei mele”, spune Maria Chiuoru, infirmieră la Spitalul Municipal Câmpina.
Infirmieră: “Ni s-a cerut să ne echipăm minimal”
Spital de suport COVID, aici au ajuns la finalul acestei săptămâni 21 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19.
Potrivit surselor Libertatea, în spital sunt astăzi 49 de pacienţi cu COVID-19 şi încă 21 de suspecţi, pentru care sunt aşteptate rezultatele analizelor.
“Colegele mi-au spus că asistenta şefă le-a cerut să se echipeze minimal, deci ca într-o zi normală: vizieră, calotă halat impermeabil, botoşi, mănuşi. Când am intrat pe tură sâmbătă seară, eu am cerut şi am primit un combinezon”, povesteşte infirmiera Maria Chioru.
“Dar cum ştiu că nu m-am infectat de la ele, dacă au lucrat aşa neprotejate? Noi stăm toate într-un spaţiu destul de mic”.
Femeia este îngrijorată, pentru că este cardiacă şi are o tiroidită autoimună, afecţiuni care o fac, probabil, mai vulnerabilă în faţa virusului.
“Mai mult de o oră am adunat gunoiul de la pacienţi, resturile de mâncare, vasele de plastic, iar pentru aceasta era normal să folosesc combinezon”, mai spune ea.
Managerul spitalului Călin Tiu neagă că ar fi probleme cu asigurarea echipamentelor de protecţie. “Tocmai am avut din nou discuţii cu toţi şefii de secţie, avem tot ce ne trebuie. În depozit sunt în acest moment 1.500 de combinezoane, care ne ajung pentru aproximativ două săptămâni. Oricum, aprovizionarea se face din mers, sunt mereu note de comandă în lucru”.
La curăţenie, combinezonul nu este necesar
Tiu spune că “nu este adevărat că personalul nu are voie să folosească combinezoane. Potrivit normativului, s-a intrat în funcţie de acţiune, cu echipamentul respectiv. Dacă un infirmier, de exemplu, trebuie să spele un bolnav, are nevoie de combinezon. Când face doar curăţenie în salon, combinezonul nu este necesar, merg celelalte echipamente de protecţie”.
Versiunea managerului este, într-adevăr, susţinută de un document elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, privind utilizarea raţională a PPE în cazul COVID-19. Potrivit acestui document, la activităţile de curăţenie, combinezonul nu este necesar.
Tiu spune că, în cazuri ca al infirmierei Chiuoru, care a cerut combinezon “şi când nu era necesar”, a preferat să ofere personalului şi această variantă.
În urmă cu două săptămâni a încheiat testarea pentru COVID-19 a întregului personal medical de la Câmpina şi “nimeni nu a fost pozitiv, ceea ce arată, totuşi, că regulile au fost respectate şi oamenii protejaţi”.
Foto deschidere: republikanews.ro
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro