„Inflația este o boală care îi afectează în mod disproporționat pe cei săraci”, scrie Varoufakis, economist și politician grec.
Acesta arată în comentariul său că inflația era mare în lume chiar și fără războiul din Ucraina. În SUA, aceasta era de 7,5% și de peste 5% în Europa.
Însă în acest moment, creșterea inflației nu îi amenință doar pe cei din păturile sărace, ci chiar și tranziția verde, necesară pentru contracararea efectelor schimbărilor climatice, mai spune el.
Economistul arată că există două tabere de gândire: una care susține creșterea rapidă a dobânzilor pentru a reduce consumul printr-un „șoc” și alta care susține creșterea graduală.
Creșterea salariilor, amenințare sau soluție?
Ambele tabere consideră creșterea salariilor drept principala amenințare.
Conform lui Varoufakis, ambele tabere greșesc. Băncile centrale ar trebui să printeze bani în timpul perioadelor inflaționiste, dar să direcționeze banii către investiții verzi și protecție socială, scrie acesta.
Inegalitate tot mai mare
Economistul susține că din 2008, inegalitatea a crescut. De asemenea, acesta spune că miliardarii planetei au recunoscut deja că salariile trebuie să crească pentru că salariile mici au creat societăți cu productivitate scăzută, aptitudini scăzute, viitor incert și politică toxică.
Argumentul său este că majorarea dobânzilor în America anilor 70 pentru a contracara inflația a rănit în special clasa de mijloc.
Însă, dacă se poate argumenta că clasa de mijloc va recupera în 10 ani cota de venituri meritată, alți 10 ani de investiții scăzute în tranziția verde pot împinge omenirea, dacă nu pe marginea extincției, la daune ireparabile, avertizează politicianul de stânga.
Trei scopuri
Conform lui Varoufakis, o politică decentă trebuie să aibă trei scopuri:
- scăderea prețului locuințelor și al acțiunilor de pe burse, astfel încât resursele financiare să nu mai creeze averi pe hârtie.
- împingerea în jos a prețurilor pentru produse de bază și permiterea de câștiguri mai mari în energie verde și transporturi.
- investiții masive în conservarea energiei, energie verde, transporturi și agricultură, dar și locuințe sociale și sănătate.
Varoufakis propune o serie de soluții. În primul rând, ar trebui crescute „substanțial” dobânzile.
Pentru creșterea investițiilor verzi, acesta cere ca băncile centrale să „nu mai finanțeze finanțiștii”, ci să promită și să cumpere obligațiuni din care să fie finanțate investiții verzi. Acestea ar trebui să ajungă la un total de 5% din venitual național.
Același model ar trebui să fie adaptat și pentru construcția de locuințe sociale și sănătate, conchide el.
- Varoufakis este membru fondator al partidului DiEM25 (Mișcarea pentru Democrație în Europa 2025).
- Este autor al unor cărți despre criza datoriilor din Europa, inegalitățile financiare în lume și teoria jocurilor.