„În contextul creșterii substanțiale a ratei inflației, anticipațiile inflaționiste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească. În concordanță cu aceste evoluții, au crescut și anticipațiile de majorare a ratelor de dobânda de piață monetară, acestea indicând anticipații de majorare a ratei de dobânda de politică monetară de cel puțin încă trei ori în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al asociaţiei.

Potrivit CFA România, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 5,8%.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, peste 91% dintre participanții la sondajul CFA prevăd o depreciere a leului în următorul an, comparativ cu valoarea actuală. Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere a leului, precizează asociația.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517 pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1145 lei. Cea mai mică valoare estimată a cursului euro/leu pentru un orizont de 12 luni este 4,9600.

În cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale (durata impactului economic al coronavirusului, evoluția PIB și a deficitului bugetar).

  • Cea mai mare parte a participanților la sondaj, 75%, anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura cel puțin până în trimestrul IV al anului 2022.
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 înregistrează o valoarea medie a anticipațiilor de 7,3%, iar pentru anul 2022 este 6%.
  • În termeni reali, PIB în anul 2021 are o valoare medie a anticipațiilor de +6,6%, iar pentru anul 2022 de 3,9%.
  • Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (SUA).

Profesioniștii care sunt membri ai asociației lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ sau companii care activează în diverse sectoare economice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News