Noua situație a apărut după ce autoritățile americane au anunțat noi sancțiuni într-un efort de contracarare a tentativelor Kremlinului de a influența alegerile programate pe 5 noiembrie în SUA, relatează ziarul francez „La Croix”.
RT, folosit pentru transferul banilor
Potrivit procurorului general Merrick Garland, doi angajați ai postului de televiziune RT, un canal pentru răspândirea propagandei Kremlinului în străinătate, au transferat cel puțin zece milioane de dolari către o companie de producție din SUA în scopul de a „crea și distribui în rândul publicului american conținut ce reflectă în mod disimulat mesajele guvernului rus”, inclusiv ideea de a pune capăt sprijinului pentru Ucraina.
Compania care a primit acești bani se numește Tenet Media și are sediul în statul american Tennessee. Deși nu este menționată de autoritățile americane, Tenet Media fost identificată de mai multe publicații de peste Atlantic datorită, printre altele, sloganului său citat în rechizitoriu: „Aici trăiesc voci îndrăznețe”.
Pe site-ul său, Tenet Media se prezintă drept o „rețea de comentatori heterodocși” interesați de politică și cultură. „Obiectivul nostru este să sprijinim creatorii care pun la îndoială instituțiile ce se consideră a fi mai presus de orice chestionare”, se mai arată în descriere, care nu diferă de sloganul relativist al RT: „Puneți mai multe întrebări”.
Printre colaboratorii importanți ai acestei companii de producție se află influencerii Benny Johnson și Dave Rubin – fiecare cu câte 2,5 milioane de abonați pe YouTube -, urmați de Tim Pool – cu 1,4 milioane de abonați – și Lauren Southern – cu 750.000 de abonați. Ei s-au făcut cunoscuți cu conținut împotriva imigrației, feminismului, „wokeismului” și presei tradiționale.
Influencerii se declară înșelați
Cu toții s-au declarat victime, cu excepția lui Southern. Ei spun că nu au știut despre această finanțare și s-au declarat păcăliți de compania de producție. „Nu știam absolut nimic despre această activitate frauduloasă”, a răspuns Dave Rubin, care l-a apărat la rândul său pe Tim Pool într-un mesaj lung în care înjură Rusia și spune despre liderul rus Vladimir Putin că „este un ticălos”.
Fondatoarea Tenet Media, activista politică Lauren Chen, și soțul ei au fost concediați joi de Blaze Media. YouTube a răspuns că va elimina canalele Tenet Media.
Rechizitoriul împotriva celor doi angajați ai RT acuzați că se află în spatele Tenet Media face parte dintr-un efort mai amplu al autorităților americane de a contracara ingerința rusă în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA, în care se vor duela democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.
Pe lângă aceste urmăriri penale, autoritățile americane au demontat o operațiune de tip „doppelgänger”, atribuită Kremlinului și care constă în răspândirea de informații false și articole ostile Ucrainei prin „site-uri oglindă” (pagini web care imită site-urile reale ale unor mari instituții de presă din Occident). De asemenea, au fost anunțate sancțiuni împotriva mai multor oficiali politici și propagandiști din Rusia.
„Un mod de acțiune mai clandestin”
Aceste operațiuni arată modalitatea prin care Kremlinul și-a adaptat rețelele de manipulare a opiniei publice din străinătate după interzicerea canalelor sale tradiționale de propagandă, cum sunt RT și Sputnik. „Odată cu declanșarea războiului, rușii și-au recompus sistemul pentru a ocoli blocajele și au adoptat un mod de acțiune mai clandestin”, notează Colin Gérard, cercetător la centrul Geode și autor al unei teze despre strategia de influență informațională a Rusiei. „Tenet este doar una dintre soluțiile puse în aplicare de RT. De la începutul războiului, au creat zeci de site-uri oglindă și canale de YouTube neautentice pentru a continua să-și distribuie conținutul către publicul occidental”, a subliniat cercetătorul francez, citat de La Croix.
Este o alegere asumată de șefa RT, Margarita Simonian, precizează cercetătorul, reamintind de un videoclip în care propagandista, supranumită „Păpușa de fier a lui Putin”, compara aceste acțiuni clandestine cu cele ale partizanilor sovietici din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Contactat Reuters, RT a negat scârțăitor acuzațiile, susținând ironic că „trei lucruri sunt sigure în viață: moartea, taxele și amestecul RT în alegerile americane”.
Fidel acestui tip de sarcasm, Vladimir Putin a lansat joi, la Forumul Economic de la Vladivostok, o fumigenă pe tema alegerilor prezidențiale din SUA, anunțându-și „sprijinul” pentru Kamala Harrris, la fel cum procedase anterior în cazul lui Joe Biden, care s-a retras între timp din cursa pentru Casa Albă.