România are alocate, în proiectul de buget european 2021-2027, fonduri în valoare de peste 27 de miliarde de euro. Asta în contextul în care la începutul acestei luni, Comisia Europeană a făcut publice, pentru prima dată de la înfiinţare, noul buget pe termen lung al Uniunii Europene atât în prețurile curente, cât și în prețurile constante din 2018. Potrivit acestor propuneri, vor fi majorate fondurile de coeziune pentru Italia și alte state membre afectate de criza economică. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ţările care fac parte din aşa-numitul grup de la Vişegrad. Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, potrivit proiectului, ar putea să primească cu până la 24% mai putini bani.
De ce a accesat România doar 10,7% din fondurile UE: ”para-ndărătul” taie interesul românilor pentru bani europeni
„Propunem o politică de coeziune pentru toate regiunile, care să nu lase pe nimeni în urmă. Am îmbunătăţit flexibilitatea acestei politici pentru a o adapta la noile priorităţi şi pentru a spori protecţia cetăţenilor UE. Am simplificat, de asemenea, normele, iar acest lucru va fi în beneficiul tuturor, de la întreprinderile mici la antreprenori şi la şcoli şi spitale, care vor putea obţine fonduri mai uşor”, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.
Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, primul după Brexit, ar urma să crească până la 1.100 miliarde de euro, de la 1.000 de miliarde de euro cât sunt prevăzuţi pe exerciţiul 2014 – 2020. Propunerile Comisiei vizează alocarea unor resurse mai mari pentru cercetare, securitate și economie digitală precum și limitarea fondurilor pentru regiunile mai sărace și fermieri.
Efectele deciziei CCR. Danileţ: Laura Codruţa Kovesi ar putea fi revocată
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro