Au trecut peste șase săptămâni de la data la care Marius Balo anunțase că va intra în greva foamei – 15 noiembrie. Informațiile despre starea de sănătate a acestuia sunt contradictorii. În timp ce MAE susține că deținutul român nu se află în greva foamei și că se simte bine, avocatul bărbatului vorbește despre o situație „precară”.
MAE: „Nu este în greva foamei”
„Potrivit datelor obținute de Consulatul General al României la Shanghai de la reprezentanții penitenciarului, persoana în cauză nu este în greva foamei, iar starea de sănătate a acesteia este bună”, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un răspuns pentru Libertatea.
În schimb, Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo, a declarat pentru Libertatea că din informațiile pe care le are „rezultă că Marius Balo se află în greva foamei și starea lui de sănătate este precară. Nici nu mă mai deranjează ce spune MAE”.
„Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă. În condițiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte”-
Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo
Marius Balo a fost arestat pe 29 martie 2014 pentru fraudă. El a fost condamnat în martie 2016 la opt ani de închisoare. În ianuarie 2017, Balo a adresat autorităților române un memoriu prin care solicită transferul într-o închisoare din țară.
Cazul său este mediatizat în 2019. Autoritățile din cele două țări au aprobat transferul în ianuarie 2020, dar decizia nu a fost pusă în practică din cauza restricțiilor impuse în urma pandemiei de coronavirus. Ministerul Afacerilor Interne trebuie să trimită la Shanghai o escortă formată din polițiști români.
Avocatul lui Marius Balo își pune speranțe în noul guvern
Avocatul Eugen Iordăchescu își pune speranțe în rezolvarea situației în noul ministru al justiției, Stelian Ion, și în cel al MAI, Lucian Bode.
„După 1 ianuarie, eu încerc să mă văd cu noul ministru al justiției și cu noul ministru de interne, să vedem ce putem face, pentru că sunt lucruri de o gravitate excepțională. Iar Guvernul, dacă dorește să fie respectat cât de cât, ar trebui să facă ceva și pentru astfel de oameni aflați în astfel de situații. Este inacceptabil, din punctul meu de vedere, să asist la atâta nepăsare din partea autorităților față de un cetățean român”, a afirmat avocatul lui Marius Balo.
Autoritățile române spun că „mențin cazul în atenție”
MAE vorbește despre identificarea unei soluții pentru deplasarea în China a unei echipe de transfer din România.
MAE precizează că Ambasada României la Beijing și Consulatul General al României la Shanghai au menținut și mențin în continuare cazul în atenție și continuă dialogul cu autoritățile locale pentru acordarea asistenței consulare, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.
De asemenea, MAE menționează că, prin intermediul reprezentanților Ambasadei României la Beijing și ai Consulatului General al României la Shanghai, menține legătura cu autoritățile centrale și locale din Republica Populară Chineză, în vederea identificării unei soluții pentru deplasarea în acest stat a echipei de transfer din România.
„Din luna octombrie 2019, de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare, și până în luna martie 2020 de când s-a declanșat pandemia de COVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Soluții au fost și sunt cu siguranță, este nevoie doar de bunăvoință”, afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.
Statul român trebuie să-și facă datoria față de cetățeanul român Marius Balo și să-l aducă urgent în țară, indiferent de costurile pe care această procedură le-ar impune.
Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo:
Cine este Marius Balo
Clujeanul Marius Balo a studiat în România și SUA ca să devină preot ortodox. În 2010 a ajuns în China să predea engleza.
În 2014, la o săptămână după ce a fost numit director la o firmă-fantomă cu sediul în Marea Britanie, acesta a fost arestat în Shanghai.
El a fost acuzat de fraudă contractuală, fiind implicat în crearea unei rețele de firme-fantomă, potrivit Europa Liberă.
Marius Balo spune că pentru serviciile sale ar fi primit doar 80 de dolari. Autoritățile din China au evaluat prejudiciul la peste 250.000 de euro. A fost condamnat în 2016, după doi ani de arest preventiv, la 8 ani de închisoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro