Poveștile cu trădători nu sunt doar născocirile unor scenariști. Aceștia aleg să-i prevină chiar pe cei pe care îi cercetează, uneori în schimnul unor sume importante de bani. Au fost însă și cazuri, destul de numeroase, de “cârtițe” care vor doar să arate șefilor cât sunt de umile. Din anchetele desfășurate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), DIICOT și ale unităților subordonate Parchetului General se poate desprinde un tipar al vânzării de informații către suspecți de ilegalități.
Primul pas este atenționarea la telefon, pe un număr cu o cartelă nou cumpărată, folosindu-se un limbaj codat. Așa a făcut George Filipescu, ofițer la Investigații Criminale din cadrul Poliției Constanța, care l-a avertizat pe interlopul local Marius Ursoi că este urmărit de un ofițer de la Antidrog. “Știu că merge cu … cu … cu maşina lui Marincă – înţelegi? Cu Mercedesul acela negru”, conform interceptărilor. Polițistul l-a avertizat astfel pe interlop că un cunoscut ofițer de la Antidrog, care conducea de regulă un Mercedes negru, este pe urmele lui.
Datele din anchete sunt transmise fie la telefon, fie în întâlniri directe, folosindu-se tot un limbaj codat. Petre Pitcovici, fost șef al Direcției Generale Anticorupție, a avertizat un traficant de droguri, anunțându-l că se știe cât a cerut pe un gramul de drog.
În cadrul discuțiilor polițist-infractor sunt indicate persoanele care au depus plângerile, pentru a se evita discuțiile cu aceastea. Un alt punct de interes al vânzării de informații este indicarea persoanelor care poartă aparatură de înregistrare sau a locurilor unde sunt montate microfoane.
Polițistul cârtiță oferea informații milionarului Puiu Popoviciu
Dar ”cârtițele” sunt destul de scumpe. Astfel, Vasile Ghioc, fost poliţist de la Secţia 15 Poliţie Bucureşti, ar fi cerut 10.000 de euro, bani ascunși într-un pachet de țigări, pentru a oferi date din anchetă celui pe care îl cerceta pentru înșelăciune.
O bună parte dintre vânzătorii de informații nu cer bani în mod direct și se mulțumesc inițial cu recunoștința politicienilor și afaceriștilor. Un astfel de exemplu este Petru Pitcovici. Acesta oferea informații milionarului Puiu Popoviciu despre anchete care îl vizau.
”Cârtițe au fost și în DNA”. Ofițerul judiciar Dan Emil Manolachi a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că și-a anunțat prietenii că sunt anchetați. DNA îl viza într-un dosar pe președintele PSD, Liviu Dragnea, iar Manolachi l-a avertizat printr-un intermediar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro