UPDATE 14.05: Cutremurul de marți a fost urmat de 160 de replici, au anunțat reprezentanții INFP, într-o nouă conferință de presă. „S-au înregistrat 160 de replici localizate de colegii care se ocupă cu prelucrarea datelor. Cutremurele se produc destul de des, magnitudinea s-a situat în marja de 1 grad până la 3,5 grade”, au spus aceștia.
Știrea inițială: Specialiştii INFP au anunțat miercuri dimineață, 15 februarie, într-o declarație de presă, că seismele nu pot fi anticipate prin metode științifice.
„Nu putem face preziceri. Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, nu există o formulă. Asta e, suntem la cheremul naturii”, a spus seismologul Mihai Diaconescu într-o declarație de presă la sediul INFP, alături de șeful instituției și de seismologul Mircea Radulian.
Directorul instituției, Constantin Ionescu, a precizat că aparatura existentă „nu prezice, ci înregistrează de la momentul în care se produce un cutremur”. El a adăugat că există un sistem de alertare seismică pentru Vrancea, care anunță cu 25 de secunde înainte de a veni unda periculoasă în București, dar acest sistem este doar pentru instituțiile de siguranță națională.
„Alertarea poate să fie extinsă și la populație, depinde de felul cum se folosește. Trebuie foarte mare atenție în folosirea acestor aplicații, pentru că pot crea panică”, a menționat Ionescu.
Potrivit șefului INFP, cutremurul de marți, din Gorj, care a avut o magnitudine de 5.7, a fost urmat de peste 94 de replici.
„Intensitatea epicentrală a fost de 6 spre 7 grade, dar au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în ultimii 200 de ani. Din acest punct de vedere, a reprezentat o surpriză, calculele noastre indicau pentru această zonă o intensitate maximă de 5,5”, a afirmat Ionescu.
„Este de așteptat ca replicile să fie din ce în ce mai mici”
Reprezentanții instituției susțin însă că replicile sunt în curs de scădere, cu un maxim prognozat la magnitudinea de 4.
„Energia a fost eliberată, acum este un proces de echilibrare. Este de așteptat ca replicile să fie din ce în ce mai mici”, a spus și Mircea Radulian, seismolog INFP.
Aceste sisteme de forțe care apar în scoarța terestră au un caracter neliniar. Au un caracter haotic și e greu să spui cu exactitate ce se va întâmpla în viitor. Mă aștept ca intensitatea replicilor să scadă din ce în ce mai mult.
Mircea Radulian, seismolog INFP:
Întrebați dacă se poate face o legătură între cutremurele din Turcia și cele din România, reprezentanții INPF au răspuns că se analizează situația, dar că probabilitatea este redusă.
„Se va analiza situația, este puțin probabil ca influența să vină din Turcia, pentru că sunt cutremure mari, peste 5. Se va analiza, este greu de spus, să dai un răspuns categoric, pentru că aceste influențe, la asemenea distanțe, sunt foarte mici”, a afirmat Radulian.
Două cutremure au fost înregistrate în ultimele zile în Oltenia. Primul a fost luni, 13 februarie, cu magnitudinea de 5,2, iar al doilea marți, 14 februarie, cu magnitudinea de 5,7.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Gogupintenogu • 15.02.2023, 14:29
Trimiteți link șoșocilor care au început să behăie că cutremurele astea din Oltenia au fost artificiale, provocate de OZN-urile doborâte de americani!