Liniștea străzilor a fost asigurată în perioada amintită de 5.200 de patrule din care 1.100 mixte jandarm-polițist. În cele șapte luni, la nivel național, au fost înregistrate 400.000 de solicitări la numărul unic de urgență 112, iar în 82% din cazuri polițiștii au ajuns la locul fapte în mai puțin de zece minute de la sesizare. În ceea ce privește siguranța la frontieră, s-au luat măsuri suplimentare de asigurare a unui nivel optim de securitate la frontiera de stat prin acțiuni de supraveghere și control conform standardelor și procedurilor comunitare, fiind desfășurate cu 23% mai multe acțiuni pentru combaterea migrației și șederii ilegale pe teritoriul național.
Infracționalitate scăzută. Românii se simt în siguranță
Conform Eurobarometrului Standard 85 publicat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii Iulie, criminalitatea percepută direct de către cetățean în plan personal reprezintă o problemă numai pentru 4% dintre români, valoare în scădere cu 2% față de toamna anului 2015 și sub valorile medii înregistrate la nivelul UE sau la nivel regional (7%). Cetățenii români plasează criminalitatea pe locul 11 din 15 probleme identificate în plan personal. În ceea ce privește criminalitatea percepută ca problemă la nivel național, în România valoarea se înscrie în media statelor UE (11%). Creșterea gradului de siguranță al cetățeanului este confirmată și de creșterea încrederii românilor în Poliție – peste 50% dintre cetățeni au încredere în forțele de ordine, trendul fiind crescător față de valorile din toamna trecută și reprezentând cel mai ridicat nivel de încredere în Poliție înregistrat în statele din regiune.
Imigrația și terorismul îi sperie pe români
Eurobarometrul indică ca principale îngrijorări ale cetățenilor europeni imigrația și terorismul. Imigrația este percepută în România ca o problemă de numai 6% dintre cetățeni, în timp ce la nivel european aceasta reprezintă o problemă pentru 28-29% dintre cetățeni. În ceea ce privește terorismul, acesta este perceput ca o problemă în România de numai 3% din populație, mult sub valorile medii de 16-18%, înregistrate la nivel european.
La finalul evaluării, ministrul de interne Petre Tobă a fixat ca priorități menținerea nivelului ridicat de siguranță în zonele și stațiunile turistice până la finele sezonului estival, asigurarea începerii anului școlar în condiții de siguranță pentru elevi și pregătirea desfășurării în cele mai bune condiții, din punct de vedere al ordinii publice, a alegerilor parlamentare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro