-
- Prin jurnalista sa cu o experienţă de peste 20 de ani în presa de investigaţie pe justiţie, Adriana Oprea, Libertatea conturează portretul celui mai căutat român în aceste zile.
-
- Lepa Ionel Marcel are 47 de ani şi a absolvit liceul. Este necăsătorit şi nu a avut niciodată un loc de muncă.
-
- Din 1990 a devenit clientul puşcăriilor, fiind condamnat pentru furturi, tâlhării, dar şi un omor din culpă.
-
- În 1999, Lepa a evadat din penitenciar şi a fost capturat după un an.
-
- A fost eliberat condiţionat din executarea unei pedepse de 16 ani de închisoare.
-
- La ultima tâlhărie, prins asupra faptei, Lepa a tăiat cu briceagul un tânăr.
- Ieri, Lepa Marcel a împuşcat mortal un poliţist care l-a somat să oprească.
de Adriana Oprea
La începutul anilor ‘90, Lepa avea doar 19 ani şi 23 de furturi la activ, toate săvârşite noaptea, în timp ce avea cagula trasă pe faţă sau era în grup organizat.
În plus, el fusese prins în timp ce era băut la volan şi a primit o condamnare de 4 ani de închisoare pentru omor din culpă.
Arestat în decembrie 1990, Lepa a beneficiat de liberarea condiţionată în 1993. Dar, la scurt timp, a fost prins în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.
Iar în 1995, Judecătoria Caransebeş l-a condamnat la 3 ani şi 3 luni de închisoare pentru alte 24 de infracţiuni de furt calificat.
Tribunalul Militar l-a condamnat, pentru evadare
Este arestat în noiembrie 1996, iar în timpul executării pedepsei primeşte o condamnare de încă 3 ani pentru tâlhărie. Dar pedeapsa i se contopeşte cu cea veche, iar Lepa este eliberat condiţionat din nou, în aprilie 1998.
Se întoarce la vechile sale obiceiuri, iar două luni mai târziu e din nou arestat. La 6 octombrie 1999, Tribunalul Timiş îl condamnă la 12 ani şi 6 luni de închisoare. Trei săptămâni mai târziu, Lepa evadează.
A fost prins şi reîncarcerat abia după un an, la 13 noiembrie 2000. Tribunalul Militar Bucureşti l-a condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, reţinând circumstanţe agravante: evadare prin folosirea violenţei sau de către mai multe persoane împreună.
Pedeapsă de 16 ani, eliberare după 12
Tribunalul Alba Iulia face în 2005 socoteala tuturor pedepselor primite de Lepa şi decide că acesta trebuie să rămână în penitenciar 16 ani.
Dar după executarea a 3/4 din pedeapsă, adică după 12 ani, Lepa ar fi putut obţine, din nou, eliberarea condiţionată. Iese, însă, de pe poarta Penitenciarului Aiud mai devreme și următoarea faptă o comite în 2014.
În vechiul Cod Penal se preciza că liberarea condiţionată poate fi dispusă de judecători doar pentru „condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale”.
Tâlharul de la depozitul de utilaje agricole
Judecătorul s-a înşelat în interpretarea „dovezilor temeinice de îndreptare” ale lui Lepa. Pentru că doi ani mai târziu, el a recidivat.
Era o zi de marţi, 30 septembrie 2014. Luni, îşi aminteşte M. Viorel, cineva încercase să-i spargă casa. E situată lângă depozitul de utilaje agricole pe care-l deţine la intrarea în comuna Belinţ (Timiş), iar hoţul fusese convins că va da lovitura.
„Cred că tot Lepa a încercat să intre şi în casă”, a declarat M. Viorel pentru ziarul „Libertatea”.
Depozitul e prevăzut cu camere de supraveghere video. Marţi, aproape de miezul nopţii, pe imagini apare silueta unui bărbat strecurându-se prin tractoarele şi combinele din curte. Proprietarul îşi cheamă fiul şi-un angajat, şi tustrei merg să vadă cine-i.
Era Lepa, cu o cagulă pe faţă. Se furişase sub o combină pe care erau două bidoane de 25 de litri pline şi se pregătea să le fure, tăind cu un briceag chingile de ancorare. Lepa credea că în bidoane e motorină, dar era doar apă, păstrată pentru stingerea unui eventual incendiu.
„A dat cu briceagul în piept, dar băiatul a dus mâna, să se apere”
M. Andrei, fiul proprietarului, a intrat pe poarta principală a depozitului înarmat cu o mătură. Văzându-l, Lepa a sărit la el cu briceagul. „A dat în zona pieptului, dar băiatul a dus mâna, să se apere. Şi i-a tăiat braţul stâng, a secţionat tendoane, vene… Şi acum băiatul are mâna amorţită, fără putere, nu se poate folosi de ea ca înainte”, spune M. Viorel.
El şi angajatul au alergat în urmărirea tâlharului pe câmp. L-au prins din urmă şi l-au lovit cu coada unui topor peste picioare, dar Lepa a reuşit să scape.
Cum l-a prins poliţia data trecută
Poliţia a fost imediat alertată şi l-a descoperit într-o parcare pe N. Florin, complicele cu care Lepa venise la furat. Aştepta, cuminte, într-un autoturism cu numere de Bulgaria. A fost dus la postul de poliţie şi, în timp ce era audiat, telefonul îi suna în continuu. Era Lepa, care căuta o cale de scăpare.
Poliţia a organizat filtre, iar tâlharul a fost prins în aceeaşi noapte, în maşina unui prieten pe care-l sunase să vină să-l ia. În autoturism, sub picioarele lui Lepa, erau cagula neagră şi o pereche de mănuşi, iar în portiera de alături, briceagul.
Lepa şchiopăta, iar hainele lui erau murdare şi ude. Le-a declarat poliţiştilor că fac o confuzie, că el mergea cu maşina spre Timişoara şi că nu ştie al cui este briceagul, deşi teaca acestuia se afla în buzunarul lui.
A susţinut că poliţiştii l-au lovit cu cagula
Pe mânerul armei albe a fost găsit profilul genetic al lui Lepa. La fel, şi pe cagulă. În faţa instanţei, el s-a apărat spunând că urmele genetice au ajuns acolo pentru că, în timpul audierilor, poliţiştii l-ar fi lovit cu cagula în cap.
Trimis în judecată în mai 2016, Lepa a fost condamnat în octombrie 2017 de Judecătoria Lugoj la 4 ani şi 8 luni de închisoare, pentru tentativă de tâlhărie.
În plus, observând că fapta a fost săvârşită în termenul de încercare al eliberării condiţionate din 2012, instanţa a adăugat la pedeapsă cei 4 ani (1.486 de zile) de închisoare rămaşi neexecutaţi.
Victima se teme pentru viaţa lor
Lepa a atacat decizia, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara. „La ultimul termen, n-a mai venit”, povesteşte M. Viorel. „Eram doar noi în sala de judecată, Lepa deja dispăruse.”
În apel, avocatul care-l apăra a adus, ca argumente, „existenţa unui raport de forţe disproporţionat – trei persoane înarmate versus o singură persoană”, dar şi faptul că, pentru a scăpa din curtea depozitului, clientul lui „a alergat drumul naţional DN6, traversând chiar prin faţa unui tir.”
Instanţa a menţinut pedeapsa de 8 ani şi 8 luni pentru Lepa. Dar, timp de un an, el a fost de negăsit.
Pus în urmărire generală, a fost depistat duminică de un echipaj de poliţie pe raza localităţii Izvin (Timiş). Somat să oprească maşina, Lepa a tras cu pistolul într-un poliţist, împuşcându-l mortal.
Pe numele lui, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş au deschis un nou dosar, pentru omor calificat.
„Până când va fi prins, dorm cu grijă”, mărturiseşte M. Viorel. „Ne-a trimis ameninţări încă din timpul procesului, prin diverse persoane”.