CDU a pierdut în jur de 15% din sprijin în ambele landuri în comparație cu precedentele scrutine din 2016, un declin istoric pe care nici liderii partidului nu s-au ferit să îl recunoască, scrie Politico.

„Trebuie să fim sinceri, CDU a înregistrat un rezultat dezastruos”, a admis Susanne Eisenmann, candidata CDU în Baden-Württemberg.

Așa cum era de așteptat, marele câștigător al scrutinului din Baden-Württemberg, statul bogat din sud-vestul țării, unde își au sediile producători de mașini precum Daimler-Benz și Porsche, a fost Partidul Verde.

Ecologiștii, care se află la conducerea acestui land din 2010, au primit 32,6% din voturi, în creștere cu mai bine de două puncte procentuale, comparativ cu 2016.

CDU a fost nevoit să se mulțumească cu 24,1%, comparativ cu cei 27% din 2016. Rămâne de văzut acum dacă verzii vor reînnoi coaliția locală cu CDU sau dacă vor prefera o nouă coaliție cu social-democrații (SPD) și liberalii (FDP), care au obținut 11%, respectiv 10,5%.

Rezultatele alegerilor din Baden-Württemberg

Un rezultat slab a fost obținut în acest land de Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), care a scăzut de la 15,1% în 2016 la 9,7% duminică.

Conservatorii sperau să puncteze mai bine în celălalt land, Renania-Palatinat, dar speranța nu s-a îndeplinit.

Aici, social-democrații, aflați la guvernarea landului, au câștigat alegerile cu 35,7%, în ușoară scădere față de 2016, când au obținut 36,2%.

Rezultatele alegerilor din Renania-Palatinat

CDU a venit tot pe doi, dar scorul său a scăzut simțitor de la 31,8% la 27,7%. Și liberalii, și AfD au scăzut, excepția acestei tendințe fiind Partidul Verde, care a crescut de la 5,3% în 2016 la 9,3% duminică.

Semne de întrebare pentru scrutinul din toamnă

Rezultatul slab al conservatorilor înseamnă că liderul partidului și candidatul favorit al lui Merkel pentru succesiune în postul de cancelar, Armin Laschet, ar putea să piardă această luptă.

Contracandidatul său în tabăra conservatoare este Markus Söder, liderul Uniunii Creștin-Sociale, partenerii bavarezi ai CDU, iar acesta se bucură de mai multă popularitate în sondajele de opinie.

Indiferent de cine îi va conduce însă pe conservatori în alegerile din septembrie, cert este că partidul se confruntă cu cea mai mare criză, după 16 ani petrecuți la guvernare sub Angela Merkel.

Sondajele de opinie realizate la nivel național sugerează că alianța conservatoare (CDU+CSU) se află încă pe primul loc, pe locul doi fiind verzii, urmați de SPD, de liberali și de extrema dreapta.

Este neclar deocamdată cât de mult ar putea să scadă creștin-democrații până în toamnă, dar un eventual scor bun al verzilor i-ar putea impulsiona pe aceștia să formeze o coaliție cu social-democrații și liberalii, excluzând CDU de la guvernare.

O problemă de corupție

Una dintre problemele creștin-democraților este pandemia. Guvernul a fost lăudat inițial pentru felul în care a combătut-o. Lucrurile nu au mers însă la fel de bine în ultimele luni, pe măsură ce restricțiile s-au prelungit.

Destul de mult cântărește semieșecul campaniei de vaccinare, care nu a mers atât de repede pe cât și-ar fi dorit publicul, cel puțin în comparație cu Marea Britanie, SUA sau Israel.

Sursa cea mai importantă a căderii de popularitate a CDU pare a fi însă scandalul de corupție din partid.

În ultima săptămână, trei parlamentari conservatori au demisionat pe fondul acestor acuzații de corupție. Un al patrulea, Axel Fischer, un deputat din Baden-Württemberg, a rămas fără imunitate după ce a fost acuzat că a luat mită din Azerbaidjan.

Cazurile nu au legătură unul cu celălalt, iar două dintre ele vizează acuzații cum că parlamentarii au primit comisioane importante pentru a intermedia afaceri cu măști de protecție în prima fază a pandemiei.

Scandalul, spun criticii, a ilustrat corupția endemică din partidul care a stat la guvernare prea mult timp.

În semn de răspuns la aceste critici, parlamentarii conservatori au propus o reformă în 10 puncte, care ar urma să impună restricții dure pe câștigurile extrasalariale ale deputaților.

Mișcarea nu a reușit însă să potolească nemulțumirile. În plus, a oferit argumente celorlalte partide să lanseze săgeți electorale.

„Această reacție de panică, după ani de zile în care au făcut eforturi să blocheze orice tentativă de a obține mai multă transparență și de a introduce sancțiuni dure, nu va avea nicio credibilitate până când nu vor face pași pentru a implementa măsurile după alegeri”, a declarat Norbert Walter-Borjans, colider al SPD, partenerul CDU în guvernul federal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News