Citațiile la procesul revoluției din 1989 au fost emise cu câteva săptămâni înainte de termenul de vineri, iar magistrații au chemat persoanele pe care urmează să le audieze. Este imposibil însă, având în vedere ritmul de desfășurare al unui proces și procedurile judiciare, că toate cele 100 de persoane șă fie audiate vineri.
Conducerea Instanței Supreme a dispus măsuri pentru ca persoanele să nu aştepte în picioare pe holurile instanţei. În sediu au fost aduse mai multe bănci pentru cei care sunt citaţi la termenul de vineri, relatează Digi24.
La termenul din noiembrie 2019, oamenii au fost nevoiţi să aştepte ore întregi în picioare până când au fost chemaţi în sala de judecată pentru a povesti ce li s-a întâmplat în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.
„E foarte greu pentru oamenii în vârstă să vină cinci ore, șapte ore şi să plece înapoi de fapt cum au venit. (…) Oamenii au speranţe şi aşteptări, aşteaptă de 30 de ani. Nici nu au ce să facă, până la urmă, mulţi dintre ei nu au avut în viata lor de-a face cu justiţia”, a declarat președintele Asociației „21 Decembrie” din București, Teodor Mărieş.
Dosarul Revoluției, judecat de nici un an
Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.
Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.
Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.
Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro