Serialul documentar “În pântec” revine diseară, la ora 21.00, pe postul National Geographic Channel. Primul episod explorează în premieră misterele evoluţiei intrauterine a gemenilor univitelini (care se dezvoltă din acelaşi ovul), evidenţiind faptul că frăţiorii identici sunt, de fapt, mai diferiţi decât se ştie.

Cu ajutorul ecografiilor 4D, al efectelor vizuale de precizie ştiinţifică şi al imaginilor microscopice de înaltă definiţie, National Geographic Channel oferă un studiu în detaliu asupra celor mai recente descoperiri în dezvoltarea bebeluşilor în burtică.

Se luptă pentru spaţiu şi hrană

Printre lucrurile pe care le explică documentarul este şi modul în care micuţii se luptă pentru spaţiu şi pentru hrană de-a lungul celor nouă luni, cât stau în burtica mamei. O altă enigmă analizată în acest documentar este aceea a gemenilor care, deşi au acelaşi set de gene, nu se aseamănă fizic. În plus în episodul “În pântec: gemeni identici” este examinată, până la cele mai mici detalii, evoluţia copiilor, din momentul în care ovulul fertilizat se divide, până în momentul naşterii.

După 22 de zile, au inima cât o gămălie de ac

– La sfârşitul celei de-a treia săptămâni, embrionul începe să capete primele caracteristici ale unui corp, total neprotejat de piele şi oase.
– În jurul zilei 22, cele două inimioare ale gemenilor au mărimea unei gămălii de ac.
– La cinci săptămâni, embrionul are numai 1,5 centimetri.
– Spre sfârşitul săptămânii 13, fetuşii încep să arate mai “uman”.
– La 15 săptămâni, gemenii încep să mişte.
– La sfârşitul celui de-al doilea trimestru, gemenii au aproape 20 centimetri în lungime.
– La 24 de săptămâni, mama poate simţi loviturile fetuşilor.
– Începând cu săptămâna 29, fetuşii încep să semene cu bebeluşi nou-născuţi. Oasele sunt dezvoltate complet, dar încă moi.
– La 35 de săptămâni, gemenii sunt complet dezvoltaţi şi sunt capabili să-şi deschidă şi să-şi închidă ochii şi gurile.
–  În cazul gemenilor, naşterile premature sunt frecvente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News