Respiram un aer mai poluat ca niciodata. Praful din atmosfera pe care il vedem depus pe masini, in case si chiar si pe copaci sau pe iarba din jur depaseste cu mult limita normala. Asociatia Eco-Europa sustine ca, in Bucuresti, se depun lunar 2.5 kg de praf pe metrul patrat. De vina pentru toate acestea sunt santierele care s-au inmultit peste masura si traficul nebun al Capitalei.
Capitala s-a transformat intr-un adevarat ‘rai al prafului si asta se vede imediat cand bate vantul. Cel mai grav e ca acest praf e inhalat de locuitorii urbei, punand in pericol sistemul respirator si cardiovascular. Conform studiului Eco- Europa lunar, in Bucuresti, se depun 2,5 kg de praf pe metrul patrat. ‘Se formeaza particule atat de fine, incat ajung direct in plamani, spune Gabriel Ciuiu, seful serviciului de monitorizare a calitatii aerului, de la Agentia de Protectie a Mediului din Bucuresti.
‘In ritmul acesta o sa ajungem ca in 10 ani sa cumparam oxigen pur la butelie, considera si consilierul municipal Victor Adir. ‘Praful creeaza o acutizare a sufocarilor si creste frecventa bolilor cronice, precum bronsita cronica sau astmul, ne-a spus si pneumologul Florin Mihaltan.
Ce trebuie sa faceti ca sa nu mai inhalati atata praf
Pentru a reduce efectele pe care praful le poate avea supra organismului este bine sa tinem cont de cateva sfaturi ale medicilor:
– Daca treceti printr-un nor de praf, este bine sa va acoperiti gura si nasul cu haina sau cu o batista;
– Cand bate vantul, acoperiti-va ochii cu ochelari, pentru a va feri de particulele nocive, iar daca este posibil evitati iesirile in parc sau pe strada;
– Stergeti praful in casa cel putin o data pe saptamana si aspirati covoarele cat mai des;
– La intrarea in apartament stergeti-va pantofii pe un pres umed;
– Spalati-va pe maini si pe fata de multe ori pe zi.
De pe numai trei metri, reporterul Libertatii a reusit sa stranga de la marginea bordurii cele 2,5 kilograme de praf, despre care specialistii in protectia mediului sustin ca se depun lunar pe
fiecare metru patrat