Cu o piaţă ultrasaturată de “politehnişti”, imediat după Revoluţie era la modă să faci o facultate de drept sau jurnalism, şi doar aşa aveai mari şanse să te angajezi.
Lucrurile s-au schimbat însă acum: cifre neconfirmate statistic arată că, în 2013, peste 90% dintre absolvenţii facultăţilor de inginerie şi-au găsit locuri de muncă, şi încă unele plătite foarte bine!
IT-ul şi tehnologia, la mare căutare
Dovadă a succesului celor care s-au îndreptat la timp către această ramură stau şi ofertele numeroase pentru angajări în domeniul ingineriei.
“În topul domeniilor cu cele mai multe oferte de angajare, realizat de eJobs pentru primul trimestru din 2014, IT-ul se situează pe poziţia a doua, după vânzări şi înainte de serviciile de tip call-center. Practic, în top trei cele mai ofertante domenii de lucru, două dintre acestea sunt legate în mod direct de IT şi tehnologie. În condiţiile în care cererea de aplicaţii mobile, software dedicat şi servicii asociate produselor hi-tech e în creştere, absolvenţii de studii tehnice şi inginerie au şanse crescute de angajare”, explică Ana Maria Cetăţean, brand manager ejobs.ro.
Neoficial, în ultimii ani, 90% dintre absolvenţii facultăţilor de inginerie îşi găsesc un loc de muncă. Culmea e că, după Revoluţie, România avea circa 320.000 de ingineri, însă efectul migraţiei şi răsturnarea pieţei muncii a făcut ca, în zilele noastre, specialiştii din acest domeniu să fie tot mai greu de găsit.