O echipa de cercetatori de la Universitatea din Koln a anuntat cu mare tam-tam ca a descoperit reteta pentru a avea succes in cariera. 10 – 30 – 60! Nu este vorba de dimensiuni corporale, ci de procentele de care trebuie sa se foloseasca fiecare angajat pentru a inainta pe scara ierarhica. 10% – efort, 30% – imaginatie si 60% – relatii. Cel putin asa sustin expertii in probleme de munca de la Universitatea din Koln, care au studiat timp de cinci ani secretele celor care au avut succes in cariera.
„Am studiat cazurile a 2.000 de directori si altor persoane cu functii de conducere din diferite domenii. Dupa analizarea tuturor datelor, am ajuns la concluzia ca succesul se datoreaza in mare masura unui anumit numar de factori. Cel mai important este ca, inainte ca oamenii sa inceapa sa urce pe scara ierarhica, sa participe la toate petrecerile si manifestatiile organizate de firma. Aici, ei trebuie sa discute cu cei din jur, sa fie spontani si sa se bazeze pe instinct. Insa nu este bine sa-si etaleze cunostintele profesionale, ci sa se limiteze la discutii depre banalitati: hobby-uri, vreme, sport, mancare, concedii, etc. 80% din persoanele intervievate au declarat ca sunt convinse ca succesul lor in cariera se datoreaza tocmai strategiei explicate mai sus”, povesteste psihologul Anni Hausladen.
Cercetatorii germani au analizat si factorii care influenteaza randamentul la locul de munca. 48% din cei chestionati au declarat ca „nu mai functioneaza nimic in cap” in momentul cand au probleme sentimentale. 35% au spus ca foamea are „darul” de a alunga ideile, iar 17% au declarat ca „si-au pierdut creativitatea” la vederea sefului lor.
In ceea ce priveste factorii care au un rol pozitiv asupra randamentului, 52% din cei chestionati au spus ca cele mai bune idei le-au venit in momentul in care rasfoiau un ziar sau o revista. 28% din persoanele chestionate au declarat ca, atunci cand trebuie sa realizeze ceva important pentru firma, fac o mica plimbare de zece minute. In ceea ce priveste consumul de alcool la serviciu, parerile au fost impartite „frateste”: jumatate a spus ca „mintea merge mult mai bine” dupa un paharel, cealalta jumatate a declarat ca alcoolul i se pare cel mai rau lucru la locul de munca.