Care este ingredientul ei secret? Prețioasa frunză de tutun din Cuba.
Tutunul, unul dintre cele mai importante și mai cunoscute produse cubaneze de export, prosperă în cea mai mare parte a jumătății vestice a insulei caraibiene, în special în provincia Pinar del Rio, unde se produc cele mai bune țigarete și trabucuri din lume.
Frunzele verzi de tutun sunt zdrobite, iar sucurile lor pline de parfum sunt amestecate cu alcool și alte esențe, a precizat Clara Camalleri, în vârstă de 53 de ani, într-un interviu acordat Reuters în micul ei laborator de lângă locuința familiei sale.
„Îi dă o notă și un miros speciale, mai echilibrate”, a spus ea.
Clara a descris mirosul acestui parfum pe bază de tutun, pe care îl numește „Vitola Cubana”, ca fiind „exotic”, cu note de „acid și lemn care îi conferă un caracter seducător și distinctiv”.
Ea a povestit că a început să facă parfumuri acasă în 2018, dar a înființat afacerea nu cu mult timp în urmă, după ce guvernul cubanez condus de comuniști a ridicat interdicția asupra companiilor private, care a intrat în vigoare imediat după revoluția din 1959 a lui Fidel Castro.
Antreprenorii din Cuba, care se luptă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, se confruntă cu provocări deosebite, a mai spus Camalleri, precizând că a lucrat și în timpul unei pene de curent recente.
„Fabricarea unui parfum este complicată, nu doar în Cuba, ci oriunde. Și aici avem mult mai multe obstacole”, a spus ea.
Obținerea materiilor prime, a importurilor și accesul la elemente de bază, precum electricitatea și ambalajele, pot fi o provocare, a adăugat ea.
În ciuda obstacolelor, Camalleri produce și alte parfumuri, geluri antibacteriene și apă de colonie din esențe derivate din floarea-soarelui, ciocolată, cafea și scorțișoară.
Muncind alături de mama, tatăl și cele două fiice ale sale, ea a spus că speră că într-o zi va putea să își exporte produsele, dar că, între timp, a găsit o piață puternică acasă.
„În Cuba, există o penurie de parfumuri… așa că încercăm să răspundem acestei cereri”, a spus Camalleri.
Foto: Profimedia Images