Monica lucrează ca îngrijitoare de bătrâni în Austria de 10 ani. Programul ei de muncă, ca și al celorlalți zeci de mii de îngrijitori la domiciliu din Austria, e pe ture de câte 2-3 săptămâni, urmate de 2-3 săptămâni libere în România.
Săptămâna asta, Monica s-a programat la un laborator să-și facă testul de Covid-19, pentru că urma să se întoarcă în țară. Citise pe grupurile de îngrijitori de pe Facebook că un test negativ și contractul de muncă te scapă de carantină.
În lege, îngrijitorii de bătrâni care muncesc în străinătate nu trebuie să intre în carantină la întoarcerea în țară, dacă prezintă un contract de muncă și un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.
La cinci minute după ce a primit confirmarea programării, Monica s-a gândit să sune și la Direcția de Sănătate Publică Arad, să verifice informațiile.
„Mi s-a comunicat că testul e valabil doar dacă stau în țară cel mult 72 de ore, iar apoi revin în Austria. Altfel, trebuie să intru în carantină”, povestește Monica pentru Libertatea.
„Nu știu ce să mai cred. Vă dați seama nu aș mai sta în carantină. Mă duc acasă să mă bucur de familie, spune femeia confuză.
L-a sunat și pe un prieten de familie care lucrează la un punct de frontieră. „Pot să trec cu un test negativ, pot să vin? Nu, nu avem lege care să fie pentru îngrijitoare, ceva regim special. Nu are rost să te joci,”, i-a zis bărbatul.
Legea e clară, dar nu pentru toți angajații DSP
Hotărârea 48 din 08.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență a stabilit categoriile profesionale exceptate de la măsura carantinării, atunci când se întorc în țară dintr-o zonă de risc.
Lista include „persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de muncă, în domeniul asistenţei sociale în țările membre ale UE”. Adică, și îngrijitorii de bătrâni.
„Excepțiile privind aplicarea măsurii de carantinare sunt și ele prevăzute în Hotărârea CNSU nr.48. Dacă persoanele respective se încadrează într-una din excepțiile respective, nu vor fi carantinate”, declară pentru Libertatea Veronica Zoicaș, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Libertatea a aflat însă că unii angajați ai DSP-urilor sau angajați de la punctele de frontieră nu cunosc acea prevedere legală sau o confundă cu o altă lege. E vorba de Hotărârea 47 a CNSU. Aceasta exceptează de la carantină, la modul general, persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.
Angajați ai DSP-urilor și polițiști de la frontieră încurcă cele două prevederi și le transmit îngrijitorilor informații false. Cum îi afectează asta pe oameni?
„Cum vă e norocul, până la urmă”
Daniela, o îngrijitoare din județul Timiș, trebuia să se întoarcă în țară săptămâna asta, dar și-a amânat plecarea, descurajată de răspunsurile primite de la DSP Timiș.
„Sunt în Austria, cu bătrânica. Ar fi trebuit să plec joi noaptea, dar nu mai plec deloc până în ianuarie”, povestește aceasta pentru Libertatea. A dat mai multe telefoane la DSP Timiș pentru a se lămuri dacă un test negativ făcut în ultimele 48 de ore o scutește sau nu de carantină.
Femeia i-a relatat unui angajat de la DSP Timiș că una dintre colegele ei fusese trimisă în carantină, deși a prezentat un test negativ la intrarea în țară.
„Da, este posibil, pentru că colegii de la Timiș ar trebui să lase doar cu testul, să nu bage în izolare, dar se lasă influențați de ceilalți. La vamă sunt de la trei DSP-uri, Timiș, Caraș și Arad. Eu cam asta pot să vă spun. Cum vă e norocul, până la urmă”, își amintește Daniela că i-a spus angajatul DSP.
Angajat DSP: „Eu așa știu legea, dacă dumneavoastră știți altă legislație”
Pentru a aflat direct de la sursă care sunt răspunsurile angajaților DSP în cazuri precum cel al Mariei și Danielei, am sunat la DSP Timiș, unde nu a răspuns nimeni.
Apoi, la DSP Arad, pretinzând că lucrez în domeniul îngrijirii în Austria, pentru a verifica ce informații oferă angajații despre carantinare.
– Bună ziua, sunt îngrijitoare de bătrâni în Austria. Dacă vin în țară cu un test negativ, trebuie să intru în carantină?
– Da. Nu intrați în carantină dacă stați mai puțin de 72 de ore în țară.
– Dar am înțeles că prevederea asta nu e pentru îngrijitorii de bătrâni.
– Mă rog, eu așa știu să vă spun. Dacă dumneavoastră știți altă legislație…
Am repetat același exercițiu la DSP Sibiu. Rezultatul a fost similar.
„Și dacă veniți cu test, tot trebuie să vă carantinați”, a spus angajatul DSP Sibiu. „Dacă veniți pe 3 zile, atunci nu. Altfel, trebuie să vă carantinați”.
Confuzie există și la nivelul structurilor de conducere DSP
Informații greșite am primit și de la persoane aflate în structuri de conducere ale unor DSP-uri.
Există prevedere că, dacă staționează pe teritoriul național mai puțin de 72 de ore, se încadrează într-o direcție, dacă nu, se încadrează în alta. Dar, iertați-mă, nu sunt cu legislația în față.
Directorul DSP Timiș Flavius Cioca despre carantinarea îngrijitorilor care se întorc în țară:
Când îi precizez că, de fapt, îngrijitorii sunt scutiți de carantină, dacă prezintă un test negativ și contractul de muncă, conform Hotărârii 48, directorul spune că acolo „e o întreagă poliloghie de excepții, din memorie nu pot să le listez pe toate” și că cel mai bine trimit o solicitare scrisă.
„Dacă pleacă în următoarele 72 de ore din țară, atunci testul se ia în considerare. Dacă rămân 14 zile în țară, atunci se instituie carantina la domiciliu sau la locația la care ei o declară”, spune și Codruța Vochescu, purtător de cuvânt al DSP Mehedinți.
Director DSP Arad: „Noi zilnic avem greșeli”
Directorul DSP Arad, Horea Timiș, ne oferă, în schimb, informația în mod corect.
Răspunsul lui nu coincide însă cu cel al subalternilor săi, care le oferă direct informații oamenilor. Și pe care, din necunoaștere sau din cauza haosului instituțional, îi dezinformează.
„Noi suntem cea mai mare poartă de intrare în țară. 80% trece prin Arad. Volumul este foarte mare. În cazul în care apar date eronate, toate lucrurile se pot rezolva la nivel teritorial”, spune Horea Timiș.
Zilnic cineva este carantinat pe nedrept, nu numai îngrijitoare. Se întâmplă din mai multe motive. Noi am luat cu heirupul personal de la școli și l-am trimis în vamă. Până învață toată lumea care-i fluxul, care-i legea, nu ai cum să nu ai greșeli. Noi zilnic avem greșeli.
Directorul DSP Arad:
Uneori greșesc angajații, alteori oamenii nu prezintă documentele necesare pentru a fi scutiți de carantinare, spune Timiș. „Dacă cineva este carantinat greșit, trebuie să se adreseze teritorial, DSP-ului și Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă (C.J.S.U.) teritorial cu documente justificate și el se automat derogat”, adaugă directorul.
Volumul mare de muncă și rotirea personalului, responsabile de greșeli
Horea Timiș explică însă de unde se trage haosul din instituție:
„Acum avem 10 studenți în call-center. Dar ei se rotesc de la universitate și tot timpul sunt alții. Unii sunt de la drept, alții de la stomatologie, alții de la medicină, alții sunt angajații noștri sau asistenți medicali de la primărie care-s detașați și îi rotim. Inconstanța personalului face ca și calitatea datelor să fie afectată”.
Și recunoaște că trimiterea în carantină, pe nedrept, a îngrijitoarelor care se întorc în țară nu este singura greșeală făcută de angajați.
„Greșim la buletine, greșim la CNP-uri, greșim la anunțarea deceselor, dăm pozitivi la negativi și invers. Dar toate astea se întâmplă din cauza volumului mare de muncă, iar rotirea personalului nu asigură o calitate anume”
Toate astea afectează însă oameni.
„Să nu îmi pot lua copilul în brațe după 2 luni de absență”
Eszter, îngrijitoare de bătrâni în Austria, de loc din județul Mureș, s-a întors în țară vinerea trecută. „Am intrat cu un test negativ în țară, îi dau polițistei testul, la care îmi spune: vai, dar testul ăsta vă e valabil doar 72 de ore”, povestește pentru Libertatea.
„Am spus: doamnă, vă rog mai interesați-vă. Așa e și în lege, cu acest test nu mai trebuie să stăm în izolare.”
Eszter nu s-a lăsat. Au mers împreună la containerul DSP. „Vă rog să căutați în legislație”, le-a zis și le-a prezentat toate documentele. În cele din urmă angajatele i-au dat dreptate. „Le-am zis să citească cu voce tare, să audă și doamna (polițista de frontieră, n.r.) că nu vorbesc prostii”, spune Eszter.
Femeia e membră a organizației Drept pentru Îngrijire, care luptă pentru drepturile îngrijitorilor ce lucrează în Austria. ONG-ul a semnalat problemele cu care s-au confruntat îngrijitoarele și îngrijitorii în perioada pandemiei, inclusiv carantinarea pe nedrept.
„Efectiv nu am avut de ales decât să-mi impun punctul de vedere. Panica ce am simțit în momentul în care mi s-a spus izolare la domiciliu, să nu îmi pot lua copilul în brațe după 2 luni de absență”, adaugă îngrijitoarea.
Anul acesta a fost foarte greu pentru toate îngrijitoarele care muncesc în Austria, explică femeia. În primăvară, când granițele erau închise, a stat trei luni și jumătate la muncă, pentru că nu avea cu ce să se întoarcă.
„Am fost în colaps, am crezut că mor, fără exagerare. Acum am stat din nou două luni. Familia sau pacientul nu înțeleg că ești obosit, tu trebuie să îți faci treaba de dimineață până seara”, explică Eszter.
„Dacă nu eram informată și dacă plecam capul, probabil eram în izolare acum”, concluzionează femeia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro