Primele cazuri confirmate în România
România se alătura statelor europene care au confirmat prezența variantei Omicron, după ce Ministerul Sănătății a confirmat sâmbătă seară prezența noii tulpini în probele colectate de la doi cetățeni români care s-au întors din Africa de Sud cu o cursă specială de repatriere.
„Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, a anunțat Ministerul Sănătății, care a transmis că INSP a primit în această după-amiază rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti.
Autoritățile mai așteaptă rezultele probei colectate de la jucător de rugby de la CSM Baia Mare, care s-a întors cu același zbor în România și a fost confirmat, ulterior, infectat cu coronavirus.
Între timp, prezența variantei Omicron a mai fost confirmată și în Irlanda și Islanda,
Finlanda, a 18-a țară europeană în care a ajuns tulpina din Africa de Sud
Omicron a ajuns și Finlanda, anunță The Guardian.
Conform Institutului Național de Sănătate de la Helsinki, tulpina a fost detectată la o persoană care a călătorit în țara vecină Suedia, unde, de asemenea, au fost confirmate infectări cu Omicron.
Autoritățile sanitare finlandeze au anunțat că mai au probe în analize, prelevate de la persoane care au călătorit în același grup cu cea confirmată.
Omicron, detectată și în Grecia, pe insula Creta
Ministrul grec al sănătății, Thanos Plevris, a anunțat joi că un localnic din insula Creta a fost confirmat cu coronavirus, varianta Omicron.
Conform Reuters, bărbatul în cauză a călătorit în Africa de Sud luna trecută. Are simptome ușoare și e ținut sub obervație, iar persoanele cu care a intrat în contact au fost plasate în carantină, deși au ieșit negative la testarea COVID.
Franța confirmă primul caz Omicron
Un bărbat revenit recent din Nigeria este infectat cu tulpina Omicron, au anunțat autoritățile sanitare franceze. Bărbatul, care locuiește în apropiere de Paris, nu este vaccinat, iar până acum nu a avut simptome severe, el aflându-se sub observația medicilor.
Bărbatul a fost testat pozitiv pe 25 noiembrie, dar abia acum testele au arătat că este vorba despre Omicron. Soția lui este și ea infectată cu COVID, însă încă nu a fost stabilit dacă este vorba despre tulpina identificată în sudul Africii.
La rândul ei, Elveția a anunțat că are trei cazuri de infectare cu Omicron. Mai întâi, oficialii din Berna au anunțat două cazuri – un cuplu nevaccinat, care se află în izolare, pentru ca apoi să anunțe că a fost identificat un al treilea caz, la o școală din apropiere de Basel.
Miercuri seară, România a anunțat că are primele cazuri suspecte de infectare cu Omicron, după ce trei persoane repatriate din Africa de Sud au fost depistate pozitiv cu COVID. Testele au fost trimise către Institutul Cantacuzino, unde se va face secvențierea, care va confirma sau infirma dacă este vorba despre noua tulpină.
Cazuri confirmate în Irlanda și Islanda
Alte două state europene au confirmat prezența tulpinei Omicron. Irlanda a anunțat că a detectat prezența noii variante la o persoană care s-a întors recent dintr-un stat din sudul Africii.
În schimb, Islanda a detectat noua variantă la o persoană care nu a călătorit în ultima perioadă, semn că tulpina circulă deja în comunitate.
Noua tulpină e și în Norvegia. Persoanele depistate cu Omicron călătoriseră în Africa de Sud
Ministrul sănătății din Norvegia a anunțat miercuri, 1 decembrie, că a fost depistată, la secvențieri, tulpina Omicron în două din probele prelevate de la persoane confirmate cu COVID, relatează The Guardian.
Cele două persoane s-au infectat în timpul unei călătorii în Africa de Sud.
Comuna Oygarden din provincia Hordaland, unde locuiesc cei doi, a cunoscut recent o creștere a numărului de infectări cu coronavirus. Ca urmare a depistării tulpinii Omicron, restricțiile vor fi, cel mai probabil, înăsprite, a anunțat primarul Tom Georg Indrevik.
Două noi cazuri de infectare cu Omicron, în Suedia. Patru cazuri, în total, în Danemarca
Agenția de Sănătate Publică din Suedia a anunțat, marți, depistarea a două noi cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, relatează The Guardian. Cazurile au fost identificate în urma unor teste efectuate cu mai puțin de o săptămână în urmă, la două persoane care au călătorit în Africa de Sud.
Tot marți, autoritățile sanitare din Danemarca au anunțat că pe teritoriul țării lor au fost înregistrate, până acum, patru cazuri de contaminare cu Omicron. Toate au legătură cu călătorii în Africa de Sud.
Tulpina Omicron a ajuns în Olanda mai devreme decât se credea inițial
Autoritățile olandeze au anunțat că varianta Omicron era deja în țară, înainte de revenirea aeronavelor din Africa de Sud în care s-au aflat 61 de pasageri infectați cu coronavirus, dintre care cel puțin 13 cu noua tulpină, au anunțat luni oficiali din domeniul sănătății, potrivit The Guardian.
„Am găsit varianta Omicron în două probe care au fost prelevate pe 19 și 23 noiembrie. Nu este clar încă dacă acești oameni au vizitat Africa de Sud”, au precizat reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (RIVM).
Datele din Olanda arată că Omicron se afla deja în Europa înainte ca Belgia, prima țară care a spus că a confirmat un caz, să facă anunțul. Mai exact, persoana infectată din Belgia a fost testată pe 22 noiembrie, cu trei zile mai târziu decât cea din Olanda.
Anunțul privind noua tulpină a fost făcut către OMS pe 24 noiembrie, ceea ce înseamnă că tulpina Omicron ajunsese deja pe continentul european.
Cazurile suspecte din Danemarca au fost confirmate
Cele două cazuri care se aflau în teste în Danemarca au fost confirmate cu Omicron, scriu Reuters și site-ul danez TheLocal.
Conform presei daneze, nu sunt excluse noi restricții, ca urmare a detectării noii tulpini.
Noua tulpină a ajuns și în Suedia și Spania
Suedia și Spania au confirmat câte un caz de infectare cu Omicron luni seară, anunță The Guardian.
În Suedia, anunțul a fost făcut de Institutul de Sănătate Publică. Potrivit Reuters, care citează date oficiale, persoana infectată a călătorit în Africa de Sud.
Și în cazul Spaniei este vorba despre o persoană care a călătorit în Africa de Sud, un bărbat de 51 de ani care a ajuns în Spania duminică, după o escală la Amsterdam. A fost detectat pozitiv cu coronavirus, iar la secvențiere a ieșit varianta Omicron, arată autoritățile madrilene.
Primul caz Omicron din Austria
Ministrul sănătății din provincia austriacă Tirol a confirmat depistarea unui caz de infectare cu noua variantă Omicron. Austria devine, astfel, al optulea stat european în care este detectată noua tulpină.
Potrivit autorităţilor acestui land, persoana în cauză a fost depistată pozitiv după ce a revenit dintr-o excursie în Africa de Sud, dar nu prezintă simptome de boală.
Caz suspect în Elveția
Primul caz suspect de infectare cu tulpina Omicron a fost detectat în Elveția, au transmis duminică seară autoritățile sanitare preluate de agenția Reuters.
Cazul a fost înregistrat la o persoană care s-a întors din Africa de Sud în urmă cu o săptămână. Se efectuează teste pentru a se confirmat dacă infectarea provine de la varianta Omicron a virusului.
În condițiile răspândirii acestei tulpini, Elveția a impus obligativitatea prezentării unui test negativ înainte de îmbarcarea în avion și carantină timp de 10 zile la sosire pentru călătorii din 19 state. Pe lângă statele din sudul Africii, unde au fost confirmate primele cazuri, pe listă se mai află: Australia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia sau Israel.
13 cazuri Omicron, confirmate în Portugalia
Portugalia devine al șaptea țară europeană în care sunt confirmate cazuri pozitive de infectare cu noua variantă Omicron. 13 cazuri au fost confirmate în rândul fotbaliștilor sau staffului tehnic de la formația Belenenses din Lisabona, potrivit Reuters.
Potrivit autorităților sanitare, unul dintre fotbaliști s-a întors recent din Africa de Sud.
„Doi-trei jucători și doi-trei din staff au simptome, dar nimic prea grav, restul sunt asimptomatici. Toată lumea așteaptă să repete testele, de îndată ce autoritatea sanitară permite”, a adăugat el.
Transmitere comunitară în Scoția
Șase cazuri de infectare cu noua variantă Omicron au fost confirmate în Scoția. Unele dintre persoane infectate nu au niciun istoric de călătorie în străinătate, semn că noua tulpină se răspândește deja comunitar.
Patru dintre aceste cazuri au fost confirmate în Lanarkshire și două în zona Greater Glasgow și Clyde.
Secretarul pentru Sănătate, Humza Yousaf, a declarat că este un „moment îngrijorător” pentru cele șase persoane cu noua variantă.
Opt cazuri suspecte de infectare cu Omicron, în Franța
Ministerul Sănătății de la Paris a anunțat că opt persoane sunt suspectate că s-au infectat cu noua variantă Omicron a virusului și urmează să fie efectuate mai multe teste pentru a confirma rezultatele, potrivit Reuters.
„Sunt considerați ca fiind posibil infectați cu varianta Omicron, pentru că au fost în Africa de Sud în ultimele 14 zile”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat.
Franța a suspendat toate zborurile din sudul Africii până cel puțin la 1 decembrie și a intensificat protocoalele pentru persoanele care vin din teritoriile sale de peste mări, La Reunion și Mayotte.
În plus, orice persoană care intră în contact cu o persoană cu risc de apariție a unui posibil caz sau a unui caz confirmat al variantei Omicron, chiar și vaccinată, va trenbui să se izoleze. Anterior, cei vaccinați erau scutiți.
Germania confirmă un nou caz de infectare cu Omicron
Germania are în total trei cazuri confirmate de infectare cu noua tulpina Omicron, după ce și testul în cazul unei persoane revenită recent din Africa de Sud a arătat că este vorba despre noua mutație COVID.
Este vorba despre un pasager care a revenit din Africa de Sud în Germania. El a aterizat pe aeroportul din Frankfurt.
„Secvențierea a confirmat că este vorba despre Omicron. Este vorba despre cazul anunțat sâmbătă dimineață”, a declarat, duminică, un oficial din landul Hesse, unde se află și metropola Frankfurt.
13 cazuri de infectare cu Omicron, în Olanda
Autoritățile olandeze anunță că în cazul a 13 persoane care au sosit vineri în Țările de Jos cu zboruri din Africa de Sud a fost confirmată prezența variantei Omicron a coronavirusului, relatează The Guardian.
Cei 61 de pasageri care au fost depistați pozitiv cu COVID-19, vineri, după ce au sosit cu ultimele două avioane care au aterizat pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam, înainte de instituirea unei interdicțiilor de zbor, au fost imediat izolați, iar între timp are loc secvențierea probelor, pentru a se stabili dacă sunt infectați cu noua tulpină.
„Varianta Omicron a fost identificată până acum în 13 dintre testele pozitive. Ancheta nu a fost încă finalizată. Noua variantă poate fi găsită în mai multe probe”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică (RIVM) într-un comunicat.
Primul caz suspect în Austria
Pacientul suspect de infectare cu noua tulpină a fost identificat în regiunea Tirol. Acesta s-a întors din Africa de Sud săptămâna trecută și a fost testat pozitiv pentru COVID-19, relatează Reuters.
Testele inițiale efectuate de Institutul de Virusologie din Innsbruck au condus la „suspiciuni concrete” că rezultatul pozitiv al testului PCR ar putea avea legătură cu varianta Omicron, au precizat autoritățile. Un eșantion va fi trimis la Agenția Austriacă pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (AGES) pentru testare ulterioară, iar rezultatele vor veni în câteva zile.
„Conform propriilor declarații și datelor actuale, persoana afectată a stat aproape exclusiv acasă de la întoarcerea sa din călătorie, în urmă cu trei zile, și în prezent nu are simptome”, au mai transmis autoritățile din Tirol.
Danemarca anunță două cazuri suspecte
În Danemarca există două cazuri suspecte de infectare cu noua tulpină. Este vorba despre persoane sosite din Africa de Sud.
„Autorităţile sanitare au o suspiciune rezonabilă că avem primele două cazuri ale noii variante Omicron în Danemarca”, a transmis ministrul Magnus Heunicke, printr-un comunicat de presă. Probele sunt secvențiate și în câteva zile vor fi primite rezultatele.
Între timp, în Cehia, un purtător de cuvânt al unui spital din orașul Liberec, din nordul țării, a anunțat confirmarea unui caz de infectare cu tulpina Omicron la o pacientă, potrivit The Guardian, care citează Televiziunea Cehă.
Potrivit premierului Andrej Babis, femeia a călătorit în Namibia și s-a întors în Cehia prin Africa de Sud și Dubai. Ea a fost vaccinată și are simptome ușoare ale bolii.
„Având în vedere de unde a venit pacienta și toate circumstanțele, putem anunța că tulpina a fost confirmată”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Cehia confirmă cazul suspect
Un spital din Liberec, Cehia, a confirmat primul caz de infectare cu noua tulpină COVID la o femeie, printr-un reprezentant oficial au unității medicale, anunță The Guardian, care citează televiziunea publică cehă.
Anunțul vine după ce ieri autoritățile cehe au informat că au un caz suspect de infectare Omicron. Prim-ministrul Andrej Babis a spus atunci că este vorba de o femeie care fusese în Namibia și s-a întors în Cehia via Africa de Sud și Dubai. Pacienta era vaccinată și a avut simptome ușoare.
Italia, Marea Britanie și Germania au anunțat sâmbătă primele cazuri
Marea Britanie a anunțat sâmbătă că are două cazuri de infectare cu Omicron. Este vorba despre două persoane, din orașe diferite, care au călătorit recent în Africa. La scurt timp un anunț similar a venit din Germania. Ministrul sănătății din landul Bavaria a anunțat că două persoane au fost infectate cu Omicron. Cele două au revenit, pe 24 noiembrie, pe aeroportul din München, din sudul Africii.
În paralel, în landul Hesse, sunt așteptate rezultatele unor secvențieri, după ce un pasager infectat cu COVID a aterizat pe aeroportul din Frankfurt.
Nu a mai durat mult ca o altă țară europeană să facă același anunț: Italia. Un locuitor din provincia Campania, revenit recent din Mozambic, are COVID, iar testele au arătat că este vorba despre Omicron.
Până acum, prezența tulpinii a fost confirmată și în Belgia, prima țară care a anunțat că tulpina a ajuns pe continentul european. Este vorba despre un călător care s-a întors, pe 11 noiembrie, din Egipt, țară care nu se află pe lista roșie a țărilor africane. Potrivit unui virusolog care lucrează îndeaproape cu autoritățile medicale din Belgia, turistul respectiv a început să aibă simptome pe 22 noiembrie, la 11 zile de la revenirea în țară.
Olanda are și ea cazuri suspecte, 61 la număr. Zeci de turiști reveniți din Africa de Sud au fost depistați pozitiv, vineri seară, la sosirea pe aeroportul din Amsterdam.
Cehia așteaptă și ea să confirme sau să infirme dacă tulpina Omicron a ajuns și pe teritoriul său.
Unele țări anunță deja măsuri. Urmează altele?
Premierul britanic Boris Johnson a anunțat deja noi măsuri. Toți cei care intră în Marea Britanie vor fi nevoiți să facă un test PCR și să se izoleze, până la apariția rezultatelor. În plus, masca de protecție este din nou obligatorie în magazine și transportul în public.
UE anunțase deja, încă de vineri, că suspendă temporar zborurile din și spre șapte țări din regiunea Africii de Sud: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe. Măsuri similare au fost luate și de SUA, Canada, Israel, Australia, Emiratele Arabe, Iordania, Egipt și Iran.
Restricții mai dure se luaseră deja în cazul Olandei. Premierul Mark Rutte a anunțat vineri că „de duminică, totul în Olanda este în principiu închis între orele 17.00 şi 5.00”, în afară în special de magazinele esenţiale.
În cazul României, autoritățile au anunțat că impun o carantină de 14 zile pentru cei care revin din opt țări aflate în sudul Africii. Aceștia vor putea să iasă din carantină, doar dacă prezintă un test negativ. În plus, cetățenii celor șapte țări africane nu pot intra pe teritoriul țării.
Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România.
Ministrul sănătății Alexandru Rafila:
Ce se știe până acum despre Omicron
Specialiștii din Africa de Sud, dar și din Marea Britanie au avertizat că noua tulpină are un număr mare de mutații, care par periculoase, deoarece permit virusului să evite sistemul imunitar și să se transmită mai ușor. Urmează însă să fie făcute mai multe cercetări.
OMS a anunțat că, în acest moment, e clar că noua tulpină prezintă un risc mai mare de reinfectare decât alte variante și va fi nevoie de săptămâni pentru a înțelege modul în care Omicron poate avea impact asupra diagnosticului, terapiei și vaccinurilor.
Potrivit profesorului Sir Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, citat de The Guardian, noua tulpină este puțin probabil să „repornească” pandemia într-o populație care a fost vaccinată pe scară largă.
Iar în acest timp, compania farmaceutică Moderna a anunțat că plănuiește să dezvolte o doză de rapel care să asigure protecția în fața acestei variante.
Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante.
Stéphane Bancel, director executiv al Moderna:
Și compania germană BioNTech, care a dezvoltat împreună cu Pfizer primul vaccin anti-COVID aprobat UE, a transmis că studiază varianta Omicron, iar „cel mai târziu în două săptămâni” sunt așteptate rezultate ale unor studii care să arate dacă aceasta ocolește protecția asigurată de vaccin. În cazul în care scenariul se confirmă, compania a precizat că poate produce și distribui o versiune actualizată a vaccinului său în termen de 100 de zile.