Guvernul Germaniei are indoieli serioase fata de legitimitatea masurilor luate de guvernul Ponta
„Asa cum știți fără îndoială, guvernul Ponta a întreprins modificări ale legii Curtii Constituționale. Este un demers față de care guvernul federal este foarte îngrijorat”, a explicat purtatorul de cuvint al cancelarului Angela Merkel. „Convingerea noastra este că îndepenta și capacitatea de actiune a Curtii Constitutional romane nu trebuie puse sub semnul intrebarii”, a precizat Steffen Seibert. „La drept vorbind, guvernul federal are indoieli serioase fata de legitimitatea masurilor luate de guvernul Ponta”, a mai spus purtatorul de cuvânt.
– Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale: „Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României”, nota oficialul european marti pe Twitter.
Gunther Krichbaum cere suspendarea votului României în Consiliul European
Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum (foto dreapta), i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei: „Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o „democraţie ghidată”. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independenţa sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării iar structurile alese democratic au fost suspendate”, afirmă deputatul CDU Krichbaum, într-o scrisoare adresată lui Barroso, obţinută de MEDIAFAX.
– La rândul său, Comisia Europeană s-a declarat îngrijorată în legătură cu ultimele evoluţii din România, în special de acţiunile care par a reduce puterile instituţiilor independente precum Curtea Constituţională.
„Comisia Europeană este îngrijorată de evoluţiile curente din România, în special cu privire la acţiunile care par să reducă puterile efective ale instituţiilor independente precum Curtea Constituţională. Statul de drept, controlul democratic şi independenţa sistemului judiciar sunt pietre de temelia ale democraţiei europene şi indispensabile pentru încrederea reciprocă în interiorul UE. Politica guvernamentală şi acţiunea politică trebuie să respecte aceste principii şi valori”, se arată într-o declaraţie a Comisiei Europene referitoare la România, dată publicităţii vineri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro