Iniţiativa cetăţenească, susţinută de cei de la USR, a strâns un milion de semnături.
Pe 9 aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a validat constituționalitatea inițiativei. Inițiativa a intrat în circuitul parlamentar, unde a rămas blocată.
Votul din prima Cameră a Parlamentului vine la mai bine de doi ani de când USR a lansat campania „Fără penali în funcții publice”.
Inițiativa „Fără penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.
În plenul Camerei Deputaţilor, toate partidele s-au lăudat cu succesul acestei iniţiative, inclusiv cei de la PSD.
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu afirma recent că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară, în această vară, pentru adoptarea acestui proiect.
„E un act sanitar, care trebuia aplicat încă de la restartul democrației noastre. Încă de atunci, de când s-a scris Constituția actuală, autorii ei ar fi trebuit să pună o prevedere de felul acesta în ea. Nu au făcut-o pentru că, probabil, nu și-au închipuit că din comunism am putea ajunge direct în caricatura de Ev Mediu pe care și-o dorea domnul Liviu Dragnea și încă și-o mai doresc unii dintre cei care îl aplaudau când era la putere și împărțea putere”, a declarat, în plen, Dan Barna, președintele USR.
La rândul lui, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a spus în plen că PNL și președintele au fost principalii promotori privind interzicerea grațierii și amnistiei pentru penali, prin referendumul pentru justiție.
El a mai precizat că deputații PNL au dat „o mână serioasă de ajutor” inițiativei civice și le-a cerut politicienilor să nu o „murdărească” cu sigle de partid.
Deputatul PMP Petru Movilă a afirmat că inițiativa nu are culoare politică și este important ca ea să devină lege.
Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului.
Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea legii în Senat.