Potrivit inițiativei legislative cetățenești, se propune revizuirea Constituției, astfel încât articolul 37 să cuprindă un nou alineat: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”
Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat conforma prevederilor legii fundamentale.
Comitetul de inițiativă a acestui proiect în include pe filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, avocatul Mihai Badea, juristul Eugen Vasiliu, pianistul Dan Grigore, activistul civic Valeriu Nicolae, Eugen Iancu – preşedintele Asociaţiei Colectiv, Oana Negru – manager juridic la grupul Rezistenţa, Mihai Tudorică – lider al grupului #Rezistenţa, Klaus Fabriţius – membru al Forumului Democrat al Germanilor din România, precum şi alte persoane din domeniul juridic, ingineresc sau IT.
Ce prevede Constituția: Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării
Articolul 74 din Constituție prevede că iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea. Propunerile legislative se supun dezbaterii mai întâi Camerei competente să le adopte, ca primă Cameră sesizată.
În plus, articolul 150 din legea fundamentală vorbește despre revizuirea Constituţiei, care poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
În luna noiembrie 2017, Senatul a respins, în plen, iniţiativa legislativă iniţiată de PNL care prevedea ca persoanele condamnate penal definitiv să aibă interdicţie de a candida pentru funcţia de şef al statului. Proiectul merge la Camera Deputaților, for decizional.