State cu acces la Marea Neagră, Turcia, România și Bulgaria s-au întâlnit cu oficiali din Georgia, Polonia și Ucraina în aprilie 2022 pentru a discuta despre înlăturarea minelor apărute după începutul invaziei ruse în Ucraina.
Miniștrii Apărării din cele trei țări au purtat discuții despre acest plan și în cadrul unei reuniuni NATO, care a avut loc la Bruxelles în octombrie, și la Ankara luna trecută, în timp ce lucrau pentru a finaliza inițiativa.
Vorbind cu reporterii la Ankara, Guler a declarat că „Inițiativa trilaterală” va include deocamdată doar Turcia, România și Bulgaria, iar miniștrii Apărării din aceste țări au planificat să organizeze o ceremonie de semnare la Istanbul pe data de 11 ianuarie.
„Din cauza războiului dintre Ucraina și Rusia, există mine plasate atât în porturile ucrainene, cât și în cele rusești. Acestea se desprind uneori și ajung în strâmtorile noastre din cauza curentului”, le-a spus Guler jurnaliștilor.
„Navele noastre de deminare vor efectua patrulări constante până la punctul în care se termină granițele (maritime) ale României”, a adăugat el.
Marea Britanie a anunțat luni că va transfera două nave ale Marinei Regale, specializate în distrugerea minelor, către Marina ucraineană, în contextul în care înființează o nouă coaliție de apărare maritimă alături de Norvegia, care să contribuie la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei.
Turcia, care întreține relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, colaborează, de asemenea, cu Națiunile Unite, Ucraina și Rusia pentru a relansa acordul de la Marea Neagră privind cerealele, la care Moscova a renunțat la începutul acestui an, deși nu au existat semne publice de progres în cadrul acestor discuții.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia