Un american de 59 de ani se află într-o situație dificilă. El trebuie să-și aleagă modul în care va muri, după ce a petrecut aproape 25 de ani în spatele gratiilor.

În luna septembrie a anului 1999, Richard Moore a împușcat mortal o vânzătoare în comitatul Spartanburg, Carolina de Sud. Incidentul s-a petrecut în timpul unui jaf nereușit. În prezent, bărbatul are la dispoziție 7 zile pentru a decide metoda care-i va lua viața: pluton de execuție, scaun electric sau injecție letală.

În cazul în care nu ia o decizie, va fi electrocutat la data de 1 noiembrie.

Injecția letală

Deși a fost dezvoltată în Statele Unite în urmă cu mai bine de patru decenii, injecția letală mai este utilizată în China și în unele zone din Africa și Asia. De asemenea, se numără printre cele mai frecvente metode de execuție aplicate în zilele noastre.

Cei condamnați la moarte prin injecție letală sunt imobilizați și monitorizați. După injectarea unor substanțe medicamentoase, persoana în cauză va adormi, nu va mai putea respira și va suferi un atac de cord fatal. 

Printre substanțele administrate se numără și midazolam, un anestezic care are rolul de a induce somnul. Ulterior, oficialii se asigură ca persoana să fie inconștientă. Acest pas este esențial înainte de folosirea bromurii. Un anestezist a spus pentru CNN că, în cazul în care deținutul nu este inconștient, injecția „îl va face să simtă că se îneacă”.

În continuare, este utilizată o injecție care are ca scop să-l paralizeze, fiind urmată de mai multă soluție salină. La câteva minute după aceea, este injectată de regulă clorură de potasiu pentru a opri inima. Aceasta provoacă stop cardiac în maximum un minut.

Între 1976 și 2023, au fost efectuate 1.392 de execuții în SUA prin injecție letală.

Metoda folosită de peste un secol

Electrocutare

Această metodă de execuție este folosită în America de peste un secol. Legați de scaun, cei în cazul cărora este folosită această metodă au electrozi de înaltă tensiune la nivelul capului și picioarelor. Aceștia sunt electrocutați de trei ori, începând cu 2.000 de volți preț de 4-5 secunde. În cazul în care nu a murit după prima rundă, condamnatul este electrocutat din nou – 1.000 de volți timp de opt secunde și 120 de volți timp de două minute.

Din acest an, metoda va mai fi utilizată în statele americane Alabama, Florida, Kentucky și Tennessee. Alte state permit folosirea acesteia atunci când injecția letală este considerată neconstituțională. 

Plutonul de execuție

„Este o moarte aproape instantanee, este cea mai rapidă, cea mai simplă și are cea mai mică rată de erori”, a spus Corinna Lain, profesor de drept la Universitatea din Richmond.

Prizonierul, după ce a fost lăsat să își spună ultimele cuvinte, este legat de scaun și i se acoperă chipul. Ulterior, membrii plutonului își îndreaptă armele printr-o gaură făcută într-un perete de cărămidă. Unul dintre aceștia va plasa un mic punct deasupra inimii deținutului, iar după ce directorul închisorii citește ordinul de execuție, este deschis focul.

În final, un medic se asigură că persoana în cauză a murit.

Arabia Saudită recurge la decapitare

Decapitarea

În Arabia Saudiă, decapitarea cu sabia este încă folosită. Acest mijloc sângeros și violent de pedeapsă capitală este aplicat doar în această țară. Cei care ajung să fie condamnați la moarte prin decapitare pot fi acuzați de crimă, apostazie (n.red renunțarea la Islam), homosexualitate, vrăjitorie și „război împotriva lui Dumnezeu”.

În primăvara anului 2022, 81 de persoane au fost decapitate.

Camere de gazare

Această metodă a fost folosită inclusiv în timpul Holocaustului, atunci când în jur de șase milioane de bărbați, femei și copii evrei au fost uciși de naziști între 1941 și 1945. Din acel moment, practica nu a mai fost folosită aproape deloc. Cu toate acestea, Statele Unite reprezintă în continuare o excepție.

„Gazul letal” reprezintă un mijloc de execuție legal în șapte state – Alabama, Arizona, California, Mississippi, Missouri, Oklahoma și Wyoming – cu toate că injecția letală este considerată principala modalitate de execuție în toate statele.

Vehicule mobile ale morții

Cu toate că Beijingul nu face publice informații, grupurile pentru drepturile omului susțin că țara execută anual mii de persoane prin mijloace îngrozitoare, inclusiv vehicule ale morții.

Cei care sunt acuzați de trafic de droguri, crimă sau corupție pot fi condamnați la moarte. Pentru a urgenta execuțiile, China ar folosi în unele cazuri dube ale morții mobile. Astfel, prizonierul nu mai trebuie dus într-un loc în care să fie efectuată execuția.

Deși exteriorul nu dă de gândit, în interiorul vehiculului se află o cameră de execuție fără ferestre. Mai multe camere de supraveghere sunt montate în încăpere, ceea ce înseamnă că execuția poate fi înregistrată sau urmărită în timp real.

Persoana condamnată este legată de un pat, iar o persoană îi introduce o seringă în braț, înainte ca un ofițer să administreze injecția letală prin apăsarea unui simplu buton.

Astfel de vehicule ar fi fost utilizate pentru prima dată la sfârșitul anilor 1990.

Uciderea cu pietre, folosită în mai multe țări

Inhalare de azot

Un bărbat și-a găsit sfârșitul prin această metodă în seara zilei de 25 ianuarie 2024. Este vorba despre Kenneth Eugene Smith care petrecut mai bine de trei decenii în spatele gratiilor, după ce a fost acuzat de asasinarea unei femei în 1998.

El a fost legat de o targă și s-a zbătut preț de minute bune în timp ce plămânii i se umpleau cu azot.

Lapidare

Metoda brutală de execuție prin uciderea cu pietre a unei persoane este consemnată în Tora, redactată cu secole în urmă – și este încă folosită în mai multe țări, inclusiv Iran, Nigeria, Pakistan, Arabia Saudită, Sudan, Yemen și Emiratele Arabe Unite.

La începutul lunii în curs, rebelii Houthi din Yemen au condamnat 13 persoane la moarte prin lapidare pentru homosexualitate, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Metoda folosită în Coreea de Nord

Tunuri antiaeriene

În urmă cu nouă ani, au ieșit la iveală informații potrivit cărora ministrul nord-coreean al Apărării a fost executat public cu o armă antiaeriană. Motivul? Se pare că oficialul a adormit în timpul unui eveniment și nu a respectat indicațiile.

Ulterior, un grup pentru apărarea drepturilor omului din Coreea de Nord a făcut publice imagini din satelit care păreau să arate un grup de oameni aliniați, într-o zonă de antrenament militar, în fața a șase tunuri ZPU-4 AA.

Spânzurare

Moartea prin spânzurare. Foto profimedia

În SUA, moartea prin spânzurare a fost principala metodă de execuție până în anii 1890. În țările în care este legală, inclusiv în Japonia și Singapore, practica este în mare parte neschimbată.

Prizonierii care urmează să fie spânzurați sunt cântăriți înainte de execuție și sunt efectuate repetiții. Pot exista și „accidente”, precum decapitarea, în cazul în care este prea multă frânghie, sau starngularea, care poate dura până la 45 de minute.

Urmărește-ne pe Google News