După injecția mecanică, cea monopunct electronică și cea multipunct computerizată, în momentul de față, singura metodă de alimentare cu carburant a motorului este injecția.

În articolul de astăzi îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre injectoare și injecție, una dintre problemele ce pot apărea la mașinile noi.

Ce sunt injectoarele și ce rol au acestea?

Injectorul de combustibil reprezintă piesa finală din sistemul de injecție. Pe scurt, este o supapă controlată electronic care are rolul să debiteze, să pulverizeze cât mai fin carburantul și să-l direcționeze către camera de ardere.

Injectorul primește combustibil din rampa de înaltă presiune și este conceput astfel încât să se deschidă și să se închidă de mai multe ori pe secundă. Toate acțiunile injectorului sunt controlate de către ECU sau Electronic Control Unit (n.n. – unitatea de control a motorului).

Injectoarele sunt montate în chiulasă astfel încât capătul care pulverizează combustibilul se află în interiorul cilindrului. Acest tip de injecție se numește injecție directă.

Majoritatea sistemelor de injectie de pe automobilele moderne sunt de tip multipunct. Cu alte cuvinte, acestea au câte un injector pe fiecare cilindru, fiecare dintre acestea fiind controlat individual.

Călin Georgescu, ars la buzunar cu 200.000 dei pentru încălcarea legii. Topul amenzilor date de AEP politicienilor și partidelor în 2024 și 2025
Recomandări
Călin Georgescu, ars la buzunar cu 200.000 dei pentru încălcarea legii. Topul amenzilor date de AEP politicienilor și partidelor în 2024 și 2025

Arhitectura unui injector este următoarea: carcasa, care este confecționată din metal sau din plastic, supapa, pe care o acționează un solenoid, cele două conexiuni electrice, care fac posibilă alimentarea cu energie electrică de la bateria mașinii, filtrul din partea superioară, care previne pătrunderea impurităților în motor.

În plus, sistemul mai cuprinde un calculator de injecție și pompa de injecție. Trebuie să știi că injectoarele de pe „benzinare” sunt simple, în timp ce injectoarele folosite de motoarele diesel au și rol de pompă. Acestea se montează pe galeria de admisie și împiedică pătrunderea aerului nedorit în motor.

Sistem de injecție la un motor diesel
Sistem de injecție la un motor diesel

Ce probleme pot apărea la nivelul injectoarelor?

Asemenea oricăror piese componente ale unei mașini, și injectoarele se pot defecta. Ele sunt destul de vulnerabile în raport cu disfuncțiile mecanie având în vedere că înglobează suficient de multă tehnologie.

Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”
Recomandări
Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”

Iată care sunt cele mai dese probleme ce pot apărea la nivelul injectoarelor:

Murdărirea injectoarelor

Acțiunea carburanților, scurgerile de aditivi sau cele de ulei pot provoca acumularea de mizerie pe injectoare. În aceste condiții fluxul de combustibil poate fi perturbat ceea ce va necesita o intervenție mecanică pentru curățare.

Înfundarea injectoarelor

Injectoarele se înfundă atunci când există acumulări reziduale. Acest fenomen poate fi stopat/împiedicat prin efectuarea unei proceduri de curățare într-un service specializat. Astfel, va fi eliminată rugina din interior, iar fluxul de carburant va fi, astfel, reluat și se va desfășura la parametri optimi. Înfundarea injectoarelor este des întâlnită la mașinile diesel, în condițiile unor cicluri scurte și repetate în traficul urban

Blocarea injectoarelor

Acest fenomen poate apărea în interiorul injectorului din cauza defectării duzei prin care este pulverizat carburantul. Totodată, injectorul se poate bloca pe exterior din cauza depunerilor de rugină, ceea ce duce la lipsa de control asupra debitului de benzină/motorină. 

Ce se întâmplă cu mașina când se defectează injectoarele?

La mașinile moderne, în clipa în care un injector nu mai funcționează la parametri, se va aprinde martorul de bord „check engine”.

Cazul lui Onorel Haiducul, evadatul care a alergat polițiștii români prin păduri timp de 32 de zile. Greșeala de strategie repetată acum în cazul criminalului Emil Gânj
Recomandări
Cazul lui Onorel Haiducul, evadatul care a alergat polițiștii români prin păduri timp de 32 de zile. Greșeala de strategie repetată acum în cazul criminalului Emil Gânj

Se întâmplă uneori ca un injector să nu funcționeze atunci când motorul este la ralanti. În schimb, la turație mare este foarte posibil să-și revină. Totodată, un injector este capabil să se repare la viteze mari deoarece atunci fluxul de benzină/motorină este mai mare.

În același timp, un injector defect poate face ca motorul să dea rateuri. Explicația este aceea că pe fiecare cilindru este câte un injector, iar motorul nu poate porni dacă un injector este deteriorat.

În cazul în care un injector cedează în timpul mersului, motorul va pierde din putere, răspunsul la accelerație va fi foarte slab, iar motorul va transmite vibrații pe care le vei resimți.

Un alt simptom al unui injector defect este creșterea nejustificată a consumului de carburant. Explicația este foarte simplă: injectorul defct nu va mai putea pulveriza combustibilul și, practic, combustibilul va curge pur si simplu.

În sfârșit, fumul care iese pe țeava de eșapament va fi dens și negru și apare atunci când procesul de ardere este incomplet. Drept urmare, mult combustibil va rămâne nears.

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.