Decizia s-ar putea aplica de la 1 aprilie
Persoanele care se încadrează proiectului ce ar putea intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie vor avea posibilitatea de a plăti, timp de doi ani, jumătate din rata pe care o datorează băncii.
Nu toate detaliile au fost făcute publice, însă este foarte posibil ca dobânda să rămână nemodificată, doar principalul înjumătăţindu- se. Creditul va fi apoi prelungit cu perioada pentru care s-au înjumătăţit ratele.
După această perioadă – care poate fi de maximum 24 de luni – debitorii vor primi un “credit fiscal”, respectiv o scutire de 200 de lei pe lună la plata impozitului pe venit.
Dacă luăm exemplul unei persoane ce a luat, în februarie 2007, un credit de 30.000 de euro, pe 30 de ani, iar între timp venitul i-a fost diminuat considerabil, “schema de ajutor” propusă de Guvern nu doar că nu ar ajuta-o să mai scape de datorii, ba chiar i-ar scoate bani în plus din buzunar!
Potrivit unui calcul realizat de finzoom.ro, reeşalonarea datoriei pe modelul propus de Guvern ar însemna o “scumpire” a creditului cu 4.152 de euro. Din această sumă se scade scutirea de la plata impozitului pe venit (200 de lei pe maximum doi ani), respectiv circa 1.100 de euro, iar clientul băncii tot rămâne cu o “gaură” de 3.052 de euro!
La această “anomalie” se ajunge pentru că statul înjumătăţeşte doar principalul (rata efectivă, fără dobânzi şi comisioane), însă în funcţie de momentul la care se află cel care are de returnat datoria, dobânzile şi comisioanele reprezintă un procent covârşitor din rată.
«Calculele arată mari pierderi pentru clienţi»