Înjurăturile pot fi considerate nepoliticoase și vulgare, însă potrivit unui studiu comun realizat de cercetătorii de la Universitatea Maastricht, de la Universitatea de Știință și tehnologie din Hong Kong, de la Universitatea Stanford și de la Cambridge, acestea sunt, de fapt, o modalitate sinceră și nefiltrată de exprimare a emoțiilor.
Studiul a fost publicat recent în jurnalul „Social Psychological and Personality Science” , iar acesta arată că persoanele care înjură în mod obișnuit sunt mai puțin preocupate de regulile sociale, precum să nu rănească oameni, și nu-și filtrează cuvintele, drept urmare spun direct ce gândesc.
Mai exact, o înjurătură poate exprima de o mie de ori mai bine starea de spirit a cuiva. De multe ori, aflăm cu adevărat ce se află în adâncul sufletului unei persoane suferinde mai degrabă când îi scapă câte o înjurătură, decât atunci când se exprimă elegant şi folosește cuvinte alese.
De altfel, co-autorul studiului, David Stillwell, de la universitatea Cambridge, a precizat că la studiu au participat 307 oameni cu limbaj colorat. Întrebați de ce înjură, ei au spus că îi ajută să exprime exact ce simt sau să-și elibereze emoțiile negative, iar intenția lor nu este să-i insulte sau să-i intimideze pe cei din jur. În plus, cercetătorii susțin că nu cu mult timp în urmă, s-a demonstrat și că suspecții de crime care sunt inocenți înjură mai mult decât cei vinovați.