Aproape 1.500 de credincioși, zeci de fețe bisericești și tot atâtea forțe de ordine au stat vineri la prânz ca niște piese pe o tablă de șah imaginară în curtea și dimprejurul Mânăstirii ”Sf. Ioan cel Nou”, unde s-a derulat slujba de înmormântare a lui ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, decedat de COVID-19. O personalitate clericală controversată, prin colaborarea sa cu Securitatea în anii ‘70, dar și o figură luminoasă, grație faptului că a reușit să redeschidă mănăstiri care fuseseră închise de comuniști.
Inclusiv ultimele sale zile au creat valuri în momentul în care, după ce a fost diagnosticat cu coronavirus, a beneficiat de tratament preferențial prin transportul cu un elicopter la București, la Spitalul ”Matei Balș”.
În micul parc din vecinătate, oamenii au încercat să respecte regulile de distanțare, iar în interior fiecare participant a trebuit să-și ocupe propria ”pătrățică”: fie mici dale de piatră, fie marcaje tricolore pe sol, fie scaune pe esplanada din fața scenei, semne pentru a respecta regulile de protecție anticoronavirus în orașul care, până nu de mult, a reprezentat focarul numărul unu al României.
Polițiști și grupe de preoți au monitorizat în permanență mișcările enoriașilor și curioșilor pentru a-i repune la nevoie pe locul potrivit.
Iar de sub măștile de protecție se citeau fețe smerite, slujbași prezenți la datorie sau, pur și simplu, gură-cască, reuniți în apropierea sicriului din lemn de brad, închis, acoperind trupul lui ÎPS Pimen.
Pe scenă, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului și PS Părinte Damaschin Dorneanul – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost ierarhii care au condus slujba, în absența Patriarhului Daniel, care a trimis doar un mesaj. Și l-a numit pe ÎPS Pimen drept ”părinte al Bucovinei și prieten al sfinților putneni”.
Regula măștilor s-a respectat în mare parte, dar prin mulțime au mai scăpat preoți sau enoriași care au reușit să dribleze măsurile de protecție. Inclusiv pe scenă au stat prelați fără mască, după cum, în public, prințul Nicolae și soția sa, Alina, n-au purtat nici ei mască. Lângă ei, primarul Sucevei, Ion Lungu, a contrastat afișându-se cu o mască profesională.
”La moartea mea să sune buciumul din Bucovina” lăsase ÎPS Pimen în propriul testament, iar buciumașii din Câmpulung Moldovenesc și-au făcut auzit sunetul prelung la catafalcul fostului Arhiepiscop al Sucevei, acoperit cu un steag tricolor.
În curte, au fost femei care au plâns în timpul slujbei, altele care au asistat aproape numai în genunchi la procesiune, întinsă pe durata a circa două ceasuri.
“Nu-i greu a trăi, ci e greu a cumpăni”
Cuvântul de final i-a aparținut lui Damaschin Dorneanul, care a stat lângă ÎPS Pimen până în ultimele zile înainte să fie transportat la București după diagnosticarea cu COVID-19: ”Nu există colț al Bucovinei unde pașii săi să nu fi călcat. Toate drumurile erau ca ale sale. Nu aveam nevoie de hartă sau GPS. Ne uimea știind și numărul de semafoare dintre două puncte de pe drum. A iubit porturile și obiceiurile din Bucovina, l-a iubit pe Ștefan cel Mare și Sfânt și a sădit această dragoste mai ales copiilor”.
Cum vom putea uita vreodată vorba de duh cu care ne întâmpinați? „Nu-i greu a trăi, ci e greu a cumpăni”
Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:
În jurul orei 14:00, cortegiul funerar a plecat spre Putna, unde ÎPS Pimen a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat. De pe scenă, sicriul a fost purtat pe brațe de bărbați îmbrăcați în combinezoane, care l-au transportat pe ÎPS Pimen până la dricul Mercedes pregătit la ieșirea din curtea mănăstirii sucevene.
Un ropot de aplauze a însoțit plecarea convoiului spre Sihăstria Putnei, iar pe drum mii de bucovineni au ieșit la marginea șoselei spre a saluta și a fredona cântece religioase la trecerea trupului neînsuflețit al lui ÎPS Pimen.
Țin a vă mulțumi pentru că ați fost tare cuminți. Ați înțeles vremurile pe care le trăim și ați încercat, pe cât s-a putut, să îndepliniți cele de cuviință pentru a nu da prilej de sminteală unora sau altora.
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei:
La Sihăstria Putnei, mormântul lui ÎPS Pimen a fost acoperit cu flori de liliac.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro