Regina Elisabeta a II-a, înmomântată alături de prințul Philip, la capela memorială St George
Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată, luni seara, alături de soțul ei Prințul Philip, la Capela Memorială Regele George al VI-lea de la Castelul Windsor, a anunțat Familia regală a Marii Britanii într-un comunicat de presă, potrivit BBC.
„Regina a fost înmormântată împreună cu Ducele de Edinburgh, la Capela Memorială Regele George al VI-lea”, se arată în comunicat.
Ceremonia privată a început la ora 21:30, ora României, și a avut loc într-un format restrâns la care au participat doar membbrii familiei.
Ceremonie privată de familie la capela memorială regele George al VI-lea
Regele Charles și familia regală s-au întors la capela St George a Castelului Windsor pentru o ceremonie privată. Ei vor asista la înmormântarea reginei la capela memorială a Regelui George al VI-lea.
Detaliile serviciului nu au fost dezvăluite, Palatul Buckingham numindu-l o „ocazie profund personală de familie”. Evenimentul care a început la ora 21:30, ora României, nu va fi televizat, potrivit BBC.
Regina va fi înmormântată la capela memorială regele George al VI-lea, aflată lângă capela principală St. George. Suverana a comandat capela memorială în 1962 şi a denumit-o după tatăl său.
Regele George şi soţia sa, Regina Mamă, sunt înmormântaţi acolo, împreună cu fiica lor mai mică, prinţesa Margareta.
Regina Elisabeta a II-a va fi înmomântată alături de prințul Philip la capela memorială St George
Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată la ora 21:30, ora României în cadrul unei ceremonii private la capela memorială St George din Palatul Windsor, moment ce va încheia funeraliile acesteia. În același loc, sunt înhumați tatăl reginei, regele George al IV-lea, bunicul său, George al V-lea şi străbunicul său, Edward al VII-lea.
Soțul reginei Elisabeta a II-a, Prinţul Philip, care a murit în 9 aprilie 2021, a fost înhumat în cripta „Royal Vault”, pentru a putea fi îngropat astăzi odată cu suverana.
Regina şi soţul său, Prinţul Philip, au devenit membri ai Ordinului Jartierei – cel mai înalt ordin cavaleresc din Marea Britanie – la capela St. George, în 1948.
Slujba de înmormântare de la capela St George s-a încheiat
Ceremonia religioasă de la la capela St George s-a încheiat după mai bine de o oră.
Sicriul Reginei a fost coborât în Cripta Regală, acolo unde Regina va fi înmormântată alături de Prinţul Philip, de sora ei, Prinţesa Margaret, şi de părinţii ei. Membrii familiei regale și invitații la ceremonie au părsit capela în urmă cu puțin timp
La ora 21:30, ora României, Regele Charles va participa la o ceremonie privată de familie la capela memorială regele George al VI-lea. La acest eveniment vor participa doar membrii familiei regale.
Detaliile acestui eveniment nu au fost oferite, Palatul Buckingham numindu-l o „ocazie de familie profund personală”.
Sceptrul și coroana luate de la Regină pentru ultima dată
Coroana, globul suveranului și sceptrul – simbolurile puterii și guvernării monarhului – au fost luate de pe sicriul reginei și așezate pe altar.
Lordul Chamberlain, cel mai înalt demnitar din Casa Regală, și-a rupt „Bagheta de serviciu”, semnificând sfârșitul serviciului său față de regină, și a așezat-o pe sicriu.
Urmează imnul final al slujbei.
A început ceremonia religioasă de la capela St George
Sicriul reginei Elisabeta a II-a a fost pus pe catafalc în capela St George. Regele și membrii familiei locale s-au așezat la locurile lor.
Mare parte din muzica de la ceremonia de înmormântare a fost compusă de William Henry Harris, organist la capelă în perioada 1933-1961. El i-ar fi predat viitoarei regine lecţii de pian pe vremea când era o mică prinţesă.
Sicriul reginei a ajuns la capela St George a Castelului Windsor
Cortegiul funerar care a transportat-o pe regina Elisabeta a II-a a ajuns în fața capelei Sf. George din Castelul Windsor, iar sicriul ei, învelit în steagul regal, este purtat de militari până în interiorul capelei, urmat de membrii familiei regale.
La Capela St George din castel are loc o ceremonie religioasă la care participă aproximativ 800 de invitaţi.
Regele se alătură procesiunii la Windsor
Regele Charles al III-lea, însoțit de alți membri ai familiei regale, s-a alăturat procesiunii de la Quadrangle din incinta castelului. Camilla, regina consoartă, va fi într-o mașină alături de Catherine, Prințesa de Wales, Meghan, Ducesa de Sussex și Sophie, Contesa de Wessex.
Procesiunea se va îndrepta acum spre treptele vestice ale capelei Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor, potrivit The Guardian.
Procesiunea se îndreaptă spre capela St George
Procesiunea se îndreaptă acum pe Long Walk în direcția Capelei St. George. Regele și alți membri ai familiei regale se vor alătura procesiunii în Quadrangle.
Regimentul de cavalerie și membrii clerului, inclusiv Arhiepiscopul de Canterbury, și-au ocupat locurile pe treptele care duc la capelă.
Cortegiul funerar a ajuns la Windsor
Convoiul care transportă sicriul Reginei Elisabeta a II-a ajuns la Palatul Windsor. Membrii forțelor armate s-au alăturat poliției, stând de pază pe traseu.
Mii de persoane au fost prezentate pe drumul până la castel, iar districtul regal Windsor avertizează că traseul este acum închis și nu mai poate permite accesul altor vizitatori.
Sicriul reginei a ajuns la Wellington Arch
Procesiunea a ajuns acum la Wellington Arch. Sicriul va fi mutat acum din carul funerar în mașina care îl va duce la Windsor.
Aici cortegiul va primi salutul regal și se va intona imnul de stat.
Personalul de la Buckingham aduce ultimul omagiu
Bucătari, majordom și ofițeri de poliție, parte a personalului regal, s-au aliniat în fața Palatului Buckingham pentru a aduce un ultim omagiu celei pe care au servit-o în timpul vieții.
Cortegiul funerar va tree prin fața palatului cu puțin înainte de ora 13 (15 ora României) în drumul său spre Windsor.
Serviciul funerar de la Westminster Abbey s-a încheiat
Slujba de înmormântare de la Westminster Abbey s-a încheiat după 75 de minute. Sicriul reginei părăsește Westminster Abbey.
Acum sicriul Majestății Sale va fi dus către Wellington Arch, Hyde Park Corner, unde va ajunge la ora 13.00 (ora 15.00 în România). Și de data aceasta, regele și membrii familiei regale se vor afla în spatele sicriului.
În Hyde Park, vor fi trase salve de tun, iar Big Ben va suna pe toată durata procesiunii. De aici, cortegiul funerar va merge către Windsor.
Arhiepiscopul de Canterbury ține predica dedicată Reginei
„Exemplul Majestății Sale nu a fost dat de poziția ei sau de ambiția ei, ci de cine a urmat-o. Știu că Majestatea Sa împărtășește aceeași credință și speranță în Isus Hristos ca și mama sa; același simț al serviciului și al datoriei”, a spus Arhiepiscopul de Canterbury.
A început slujba de înmormântare
Slujba, care este oficiată de decanul de Westminster David Hoyle, a început. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va ține predica.
Premierul britanic Liz Truss și secretarul general Commonwealth, Patricia Scotland, vor citi din Scripturi în timpul ceremoniilor funerare.
Sicriul reginei a ajuns la Westminster Abbey
Cortegiul funerar a ajuns la Westminster Abbey unde sicriul va fi depus în catedrală pentru slujba de înmormântare.
Camilla și strănepoții reginei au ajuns la Westminster Abbey
Camilla, regina consoartă, Prințesa Catherina și prinții George și Charlotte au intrat în Westminster Abbey pentru a participa la slujba de înmormântare.
Sicriul reginei a plecat spre Westminster Abbey
Cortegiul funerar care transportă sicriul Reginei Elisabeta a II-a de la Westminster Hall către Westminster Abbey a plecat. Drumul ar trebui să dureze aproximativ opt minute, cu 142 de membri ai Royal Navy și șase ofițeri care poartă sicriul.
În spatele cortegiul merg Regele Charles și ceilalți trei copii ai reginei: Anne, Andrew și Edward. De asemenea, sunt prezenți William și Harry și ceilalți nepoți ai Elisabetei.
Invitații au început să sosească
Catedrala Westminster Abbey a început să se umple cu invitații care vor participa la slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a. Au fost văzuți în timp ce intră în catedrală președinții Joe Biden și Emmanuel Macron, alături de soții, dar și numeroși lideri de la vârful politicii britanice, precum foștii premieri Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair sau John Major.
Regele Charles este în mașină în drum spre Westminster Hall. În convoi, în spatele mașinii sale călătoresc și fii său, William și Harry. De la Westminster Hall va pleca în câteva minute sicriul reginei.
Au început să bată clopotele la Westminster Abbey
Clopotele au început să bată la Westminster Abbey pentru a marca înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Ele vor răsuna la fiecare minut până la începerea ceremoniei funerare pentru a marca cei 96 de ani de viață a fostului monarh.
Nu mai sunt locuri libere în zonele publice de unde poate fi văzut cortegiul
Toate zonele publice din care poate fi văzut cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a sunt pline, a anunțat Primăria Londrei.
Municipalitatea roagă doritorii să urmeze sfaturile poliției și să se îndrepte spre Hyde Park dacă doresc să urmărească funeraliile.
Invitații au început să intre în Westminster Abbey
La ora locală 8:00 (10:00 în România) au fost deschise porțile de la Westminster Abbey, iar primii invitați au început să sosească.
Traficul este blocat între piața Parlamentului și Victoria Street pentru funeraliile Reginei, iar mii de membri ai forțelor armate asigură securitatea între Wellington Arch și Windsor.
Perioada de priveghi s-a încheiat oficial după patru zile
Westminster Hall, cea mai veche sală a Parlamentului britanic, unde în ultimele patru zile a fost expus pentru public trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a, a fost închisă luni dimineaţă, cu câteva ore înainte de începerea unor funeralii istorice, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
În cele patru zile de priveghi, prin centrul Londrei s-au format cozi kilometrice de persoane care au așteptat zi și noapte ca să ajungă pentru câteva secunde lângă sicriul suveranei.
Mai multe informații: FOTO: Coadă de câțiva kilometri, în Londra, formată de britanicii care vor să-și aducă omagiile reginei
Prințul George și prințesa Charlotte vor participa la înmormântarea reginei
Prinţul George, în vârstă de 9 ani, și sora sa Charlote, în vârstă de 7 ani, vor urma alături de familia regală sicriul reginei Elisabeta a II-a.
William și Kate vor merge înaintea celor doi copii și vor fi urmați de prințul Harry și Meghan Markle și de alți membri ai familiei regale.
Cel mai mic copil al prinților de Wales, Louis, în vârstă de 4 ani, nu va participa la funeralii.
Mai multe informații: Prințul George și prințesa Charlotte vor participa la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a
Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, programul zilei
Ceremonia funerară începe la ora locală 10.44 (12.44 ora României), când sicriul reginei va fi transportat de la Westminter Hall la Westminster Abbey. Sicriul, așezat pe un afet de tun, va fi tras de 142 de marinari, folosit și la funeraliile tatălui reginei, George al VI-lea, în 1952.
În spatele sicriului, se vor afla regele Charles al III-lea, alături de frații săi, dar și de fiii săi, prințul William și prințul Harry.
La ora 11.00, începe slujba de la Wesminster Abbey, catedrala unde a avut loc și încoronarea reginei, dar și unde s-a căsătorit cu prințul Philip, în 1947.
Sute de lideri de stat și de reprezentanți ai guvernelor, precum și membrii ai famililor regale, vor fi prezenți la liturghie. Printre aceștia se numără președintele american Joe Biden, premierii din Australia, Canada, Noua Zeelandă, dar și regele Spaniei, Felipe, și regina Letizia.
La finalul slujbei, vor fi ținute două minute de reculegere în toată Marea Britanie și va fi intonat imnul național.
O nouă procesiune pe străzile din Londra
După slujbă, sicriul Majestății Sale va fi așezat din nou pe un afet de tun pentru o procesiune către Wellington Arch, Hyde Park Corner, unde va ajunge la ora 13.00. Și de data aceasta, regele și membrii familiei regale se vor afla în spatele sicriului. În Hyde Park, vor fi trase salve de tun, iar Big Ben va suna pe toată durata procesiunii. De aici, cortegiul funerar va merge către Windsor.
La ora locală 16:00, sicriul va intra în Capela St. George de la Windsor, pentru o nouă slujbă, la care vor participa aproximativ 800 de persoane.
O înmormântare privată va avea loc în Capela Memorială Regele George al VI-lea mai târziu în această seară, sub conducerea decanului Windsor.
La ora locală 19:30, Regina va fi înmormântată alături de soțul ei, care a murit anul trecut, pe 9 aprilie, la capela memorială Regele George al VI-lea, situată în interiorul Capelei St. George.
Placa ei de marmură va fi gravată „ELIZABETH II 1926-2022”.
Marea Britanie, încă o săptămână în doliu
Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, care a decedat pe 8 septembrie, la 96 de ani, nu pune capăt perioadei de doliu. Doliul regal care va mai dura șapte zile după funeralii, potrivit deciziei luate de noul suveran, Charles al III-lea.
Totodată, Marea Britanie nu va organiza rapid nici ceremonia de întronare a acestuia. Specialiștii estimează că ceremonia va avea loc în câteva luni, probabil în prima parte a anului viitor. De altfel, regina Elisabeta a II-a și-a preluat îndatoririle regale în februarie 1952, la moartea tatălui său, regele George al VI-lea, însă a fost încoronată abia după un an și jumătate, în iunie 1953.
Rolul și responsabilitatea monarhiei rămân aceleași. Cât voi fi rege, voi respecta Constituția, inima țării. Oriunde ați locui, în Regatul Unit, în Commonwealth, în lume, oricare v-ar fi credința, vă voi servi cu loialitate, respect și iubire.
Regele Charles al III-lea:
Sute de mii de oameni, la cozi interminabile pentru a-și lua rămas bun
Sicriul cu trupul reginei Elisabeta a II-a a fost dus la Londra marți, 13 septembrie, după două zile în care a fost depus la Palatul Holyroodhouse și la Catedrala St. Giles din Edinburgh, pentru ca scoțienii să-și poată lua adio de la suverană.
A rămas pentru o noapte la Palatul Buckingham, reședința oficială a reginei în cei 70 de ani de domnie, după care, pe 14 septembrie, a avut loc o procesiune prin care sicriul a fost transportat la Westminster Hall, acolo unde oamenii au avut la dispoziție patru zile pline în care au putut trece pe la catafalc pentru a-i aduce un omagiu reginei.
În cele patru zile de priveghi, prin centrul Londrei s-au format cozi kilometrice de persoane care au așteptat zi și noapte ca să ajungă pentru câteva secunde lângă sicriul suveranei. Au existat momente în care autoritățile londoneze au anunțat că timpul de așteptare ajunge la 24 de ore sau când au oprit accesul la rând din cauza aglomerației.
Regele Charles al III-lea și prințul moștenitor William i-au vizitat sâmbătă, 17 septembrie, pe cei aflați la coadă, care trecuseră printr-o noapte rece de așteptare. Vizita neașteptată a regelui și a fiului său a fost întâmpinată cu urale de mulțime.Tot sâmbătă, cei opt nepoți ai reginei au stat de veghe la catafalcul său timp de 15 minute, după ce cu o seară în urmă cei patru copii ai suveranei au făcut același lucru.
Cum a arătat Londra la ultimele funeralii ale unui monarh
Britanicii sunt martori astăzi la primele funeralii ale unui rege din ultimii 70 de ani. Ultima înmormântare a unui monarh avut loc în 1952, la moartea regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a, iar imaginile de atunci arată cât de mult s-a schimbat lumea în decursul ultimelor șapte decenii.
La fel ca acum, mulțimile de oameni au ieșit atunci în centrul Londrei, așteptând să vadă cortegiul funerar al regelui George al VI-lea și conștienți că asistă la un moment care va fi consemnat în cărțile de istorie.
În 1952, doar aproximativ 1,5 milioane de case din regat aveau un televizor, așa că pentru mulți britanici ieșirea în stradă era singura posibilitate de a fi martori la evenimente, dincolo de relatările din ziare sau de la radio. În schimb, astăzi, tehnologia modernă va aduce ceremoniile în direct în fața altor milioane de oameni din întreaga lume.
Ceea ce nu s-a schimbat este sentimentul că istoria se derulează sub propriii ochi și dorința oamenilor de a fi parte a acestui proces, după cum notează jurnaliștii de la CNN.
Sursa foto: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!