În Shanghai, prețul unui lot în cimitire sare de 100.000 de yuani (14.550 de dolari), iar autoritățile preconizează că spațiul disponibil în cimitire se va epuiza în 15 ani.
În acest context, guvernul încurajează oamenii să opteze pentru locuri de veci „alternative”, iar unele autorități locale au început să ofere recompense în bani persoanelor care aleg să împrăștie cenușa rudelor în mare sau să le îngroape cenușa într-un mod „ecologic”, cum ar fi în mici recipiente biodegradabile.
În 2021, în China, rata de incinerare a ajuns la aproape 59%, în creștere de la 47% în 2015, potrivit ministerului afacerilor civile. Dar urnele încă erau îngropate în locuri de veci oficiale.
Abia recent au început să se înmulțească înmormântările pe mare, mici ceremonii funerare în timpul cărora cenușa celor dragi e fie împăștiată pe suprafața apei, în larg, fie e scufundată în apă într-o urnă specială.
Au apărut și micile afaceri care se ocupă cu astfel de ceremonii funerare
Xiao Hu a povestit că afacerea familiei sale, care oferă excursii cu barca turiștilor aflați în vizită în Zhoushan, un arhipelag în largul coastei de est a Chinei continentale, a început să atragă un alt tip de clientelă, de câțiva ani.
Prima dată când un client a cerut să folosească una dintre bărci pentru a împrăștia rămășițele celor dragi în Marea Chinei de Est, Xiao Hu a refuzat.
Apoi, un bărbat în vârstă, un budist Zen, „ne tot întreba dacă putem face o înmormântare pe mare pentru el”. Așa că, după o perioadă de gândire, a decis „să-i îndeplinească dorința”.
În martie 2022, Xiao Hu și-a părăsit afacerea de familie pentru a-și înființa propria firmă, profitând de valul crescând de interes pentru înmormântările marine. În mod normal, ea pleacă pe mare de două sau trei ori pe săptămână, dar în perioadele aglomerate, organizează până la 30 de servicii pe lună.
După ce Jiang Zemin, fostul președinte al Chinei, a cerut să îi fie împrăștiată cenușa la gurile râului Yangtze, cererile de informații adresate companiei lui Xiao Hu au crescut de peste trei ori, spune ea.
Și în Suzhou, un oraș de pe coasta de est a Chinei, biroul de afaceri civile a închiriat o navă pentru a duce 190 de persoane recent îndoliate în largul mării pentru o înmormântare în masă, unde și-au luat rămas bun de la 79 de persoane dragi, potrivit unui raport publicat de autoritățile locale. Fiecare familie a primit o subvenție de 2.000 de yuani pentru participare.
Pentru cei care optează pentru înmormântări private pe mare, cum este cazul companiei lui Xiao Hu, costul poate ajunge până la 10.000 de yuani – sau aproape dublu, dacă mai mulți membri ai familiei doresc să participe. Chiar și așa, este însă mult mai ieftin decât o înmormântare în cimitir.
Totuși, există dificultăți practice. Când Xiao Hu a început să facă astfel de înmormântări, a descoperit că cenușa se împrăștia peste tot. Așa că a început să ofere urne biodegradabile, pe care cei îndurerați le pot arunca peste bord.