„OMS a trimis o solicitare oficială către China pentru a obţine informaţii detaliate cu privire la o creştere a bolilor respiratorii şi a focarelor de pneumonie raportate la copii”, a anunțat OMS printr-un comunicat publicat pe rețeaua X, fostul Twitter, a cărui autenticitate a fost confirmată de un purtător de cuvânt al organizației.
OMS a recomandat, în acest context, adoptarea unor „măsuri pentru reducerea riscului de boli respiratorii” precum cele aplicate în timpul pandemiei de COVID-19 – vaccinarea, distanţarea faţă de persoanele infectate, izolarea în caz de simptome, testarea și purtarea măştii de protecţie.
De altfel, îngrijorările exprimate de OMS vin la aproape patru ani de la primele cazuri de „pneumonie virală” care au dus apoi la pandemia de COVID-19. OMS a fost atunci acuzată de lipsă de reacție privind declanșarea alarmei și a criticat, la rândul său, Beijingul pentru lipsă de transparență și cooperare.
China a atribuit înmulțirea cazurilor de infecții respiratorii „ridicării restricțiilor COVID-19 și circulației unor agenți patogeni cunoscuți, cum ar fi gripa, mycoplasma pneumoniae (o infecție bacteriană comună, care afectează de obicei copiii mai mici), virusul sincițial respirator (RSV) și SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19)”, se precizează în comunicatul OMS.
Numărul cazurilor a început să crească în nordul țării, de la jumătatea lunii octombrie.
Pe 21 noiembrie, presa oficială și sistemul mondial pentru supravegherea bolilor ProMED au raportat cazuri de pneumonie neconfirmată înregistrate la copii din nordul Chinei, mai menționează OMS, adăugând că „nu este clar dacă acestea sunt asociate cu creșterea generală a infecțiilor respiratorii raportate anterior de autoritățile chineze sau sunt evenimente separate”.
În aceste condiții, pe 22 noiembrie, OMS a solicitat „informații epidemiologice și clinice suplimentare, precum și rezultate de laborator pentru aceste grupuri de cazuri raportate în rândul copiilor, prin mecanismul Regulamentului Sanitar Internaţional”, se mai transmite în comunicat.
De asemenea, OMS a cerut date suplimentare despre „tendințele recente” referitoare la circulația agenților patogeni cunoscuți, precum și în ceea ce privește „presiunea actuală asupra sistemelor de sănătate”.
OMS nu a făcut precizări legate de răspunsul Beijingului la aceste solicitări.
Foto: Profimedia